Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Alman Mahkemeleri Tarafından Verilen Boşanma Kararlarının Türk Hukukuna Göre Tanınması ve Tenfizi

Necla ÖZTÜRK

GİRİŞ

Yabancı ülke mahkemeleri tarafından verilen boşanma kararlarının, Türkiye'de etki göstermesi için tanıma-tenfiz davası açılması gerekmektedir. Aksi takdirde, yabancı mahkeme kararının Türkiye'de kesin hüküm ve icra etkisine sahip olması mümkün değildir. Konunun tam olarak bilinmemesi, özellikle Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı Almanya’da sıklıkla sorunlara neden olmaktadır. Bu makalenin amacı, Türk hukukunda yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve/veya tenfizi koşullarını genel hatları ile açıklamak ve uygulamada sıklıkla karşılaşılan sorunlara değinerek bu alana dikkat çekmek, çözüm önerileri sunmaktır.

I. TÜRK HUKUKUNA GÖRE YABANCI MAHKEME KARARLARININ TANINMASI VE TENFİZİ

Tanıma, bir mahkeme kararının kesin hüküm kuvvetinin yabancı ülkede kabulüdür. Tanınmayan veya tanınması uygun olmayan yabancı mahkeme kararı herhangi bir hukuki etkiye sahip olamaz1.

Tenfiz ise, bir mahkeme kararının, sahip olduğu kesin hüküm kuvvetinin sonucu olarak icra işlemlerini gerekli kılan kamu gücünü harekete geçirme özelliğidir. Yabancı bir mahkeme kararının tenfizi, onun icra edilebilirliği demektir. Yani, ilamın yerine getirilmesi ile ilgilidir.