Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Meslek Hastalığı Nedeniyle İşveren ve Üçüncü Kişilerin Hukuki ve Cezai Sorumluluğu

In Occupational Disease Civil and Criminal Liability of the Employer and Third Persons

Bu makale çalışması, üç temel bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, meslek hastalığının tanımı ve unsurları; ikinci bölümde ise, işverenin meslek hastalığı nedeniyle doğan hukuki sorumluluğu incelenmiştir. Bu kapsamda, kusura dayalı sorumluluk ile kusursuz sorumluluk ve hukuki sorumluluğu kaldıran ve azaltan nedenler üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, işveren ve üçüncü kişilerin meslek hastalığı nedeniyle doğan cezai sorumluluğu ele alınmıştır.

Meslek Hastalığı, Hukuki Sorumluluk, Cezai Sorumluluk, İşveren.

This article are composed of three parts. In the first section, the definition of occupational diseases and the elements have been examined. In the second part, it has been investigated because of the employer's legal responsibility arising from occupational diseases. In this context, it is mentioned strict liability and fault-based liability and removes the legal responsibility and reduced the legal responsibility. In the third part, it was investigated criminal liability arising from the employer and third parties due to occupational diseases.

Occupational Disease, Civil Liability, Criminal Liability, Employers.

I. GİRİŞ

İş hukukunun en önemli amacı, işçilerin yaşam ve beden bütünlüklerinin korunmasıdır1. İşveren, işyerinde çalışan işçilerin meslek hastalıklarına maruz kalmaması için işyeri sağlık koşullarını en süt düzeyde sağlamalı ve bu sağlanan bu sağlıklı çalışma ortamını muhafaza etmelidir2. İşverenin işyerinde meslek hastalıklarının önlenmesi için en üst düzeyde iş sağlığı ve güvenliği önlemi alması, işverenin iş sözleşmesinden kaynaklanan işçiyi gözetme borcunun bir gereğidir3.

Bu çalışmada işçinin iş görme borcunu yerine getirirken maruz kaldığı meslek hastalığı nedeniyle işveren ve üçüncü kişilerin hukuki ve cezai sorumluluğu incelenecektir. Bu nedenle, ilk önce meslek hastalığı ve meslek hastalığının unsurları daha sonra işveren ve üçüncü kişinin hukuki ve cezai sorumluluklarına değinilecektir.

II. MESLEK HASTALIĞI KAVRAMI

Meslek hastalığının ne anlama geldiğini belirlemek için ilk önce hastalık kelimesinin ne anlama geldiğini belirlemek yerinde olacaktır. Hastalık, Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde, 'Organizmada birtakım değişikliklerin ortaya çıkmasıyla sağlığın bozulması durumu' olarak tanımlanmıştır4.