Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İfade Özgürlüğü Kapsamında Devlet Memurlarının Basına Bilgi ve Demeç Vermeleri

Cem BALOĞLU

ÖZET:

Devlet memuru tarafından yapılan açıklamanın basına bilgi ve demeç verme yasağı kapsamında değerlendirilebilmesi için Devlet memurunun yürüttüğü kamu göreviyle ilgisi olması yanında, idarenin halkla ve kamuoyuyla münasebetini etkileyebilecek, yani kamu göreviyle ilgili yapılan açıklamanın idareyi de ilgilendirebilecek nitelikte bir açıklama olması gereklidir.

Anahtar Kelimeler: Devlet Memuru, İfade Özgürlüğü, İfade Özgürlüğünün Sınırları, Kamu Görevi, Basına Bilgi ve Demeç Verme Yasağı.

İfade özgürlüğü , insan hakları arasında büyük bir öneme sahiptir. Bu önem, ifade özgürlüğünün bireyin gelişimi yanında toplumun gelişimiyle de doğrudan ilgili oluşundan kaynaklanmaktadır. İfade özgürlüğü; başkalarının hürriyetleriyle, kişisel alanlarıyla sınırlı kalmak koşuluyla kişinin herhangi bir sınırlama altında olmaksızın duygu ve düşüncelerini, herhangi bir yolla açığa çıkarması, başkalarına aktarabilmesi şeklinde tanımlanabilir.1

Diğer insan hakları ve özgürlükleri ifade özgürlüğünün de var olabilmesi ve sonuç doğurabilmesi için pozitif hukuk içerisinde yer alması ve yargısal güvenceye sahip kılınması gerekmektedir. İfade özgürlüğü, Türkiye tarafından 1949 yılında kabul edilerek onaylanan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde, 1954 yılında onaylanan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde ve 1982 Anayasasında düzenlenerek yargısal güvenceye kavuşturulmuştur. Öncelikle, ifade özgürlüğüne ilişkin bu düzenlemelere değinmek gerekmektedir.