Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Banka Kredi Kartı Sözleşmesinin Hukukî Niteliği ve Kart Hamili Bakımından Avantajlarının Sorgulanması

Legal Nature of Bank Credit Card Contract andInterrogation of Cardholder Care Benefits

Kredi kartı sözleşmesinin, global anlamda ekonomik sistem ve özel olarak kartı çıkaran banka yararına hizmet etmesi tabiidir. Kart hamili bakımından avantaj ve dezavantajların kıyaslanması, hem hukuk ilmini, hem de ekonomi ve sosyoloji bilimlerini meşgul eder.

Ekonomi bilimi, insanın daima rasyonel harcama yapacağını karine olarak kabul eder ve bu kabul üzerinden hesap yapar. Sosyoloji bilimi ise, kredi kartı hamillerinin rasyonel harcama yapmama gerekçelerini anketlerle açıklar.

Ekonomi ve sosyoloji arasındaki bu tezatlığın, tüketim ödüncünün tarihî temellerinde araştırılması değer arz eder. Çünkü banka kredi kartının tanımı ve kredi kartı sözleşmesinin hukukî niteliği konusunda, hukuk doktrini görüş ayrılığındadır.

Kredi kartı sözleşmesi, tüketim ödüncüyle benzer yönler gösterse de, klasik ödünçten bağımsız unsurlar da ihtiva eder. Meselâ taksitlendirme, üst limit dâhilinde nakit çekme, -- gibi promosyonlar, bu farklılığa işaret eder.

Ekonomi biliminin şartına uygun olarak yalnızca ödeme aracı olarak kullanılan kredi kartının sağladığı iddia edilen avantajlar ne kadar gerçekçidir? Kart hamiliyle bankanın sözleşme terazisindeki durumu, ancak şu faaliyetle ortaya konulabilir: tüketim ödüncünün modern mutasyonlarında hukukî nitelik analizi yaparak.

Banka Kredi Kartı Sözleşmesi, Tüketim Ödüncü Sözleşmesi, Hukukî Nitelik, Kart Hamili Bakımından Dezavantajlar.

It is natural that the bank credit card contract serves generally to the benefit of the global economic system and especially to the benefit of the bank. The comparison of the advantages and disadvantages in terms of the cardholder, occupies both the science of economy and sociology, and the jurisprudence.

Science economics, accepts human always spends rationally as a presumption and makes its calculations over this presumption. The science sociology, explains by surveys, why credit card holders are not spending rationally.

The questioning of the contrast between economics and sociology, it is valuable to investigate the historical bases of the consumption loan. Because there is disagreement in jurisprudence about the definition of the bank credit card and the legal nature of the bank credit card contract.

Although bank credit card contracts have many similar aspects with the consumption loan, also comprise independent elements from classical loan contract. For example, the installment and the cash withdrawals opportunities in an upper limit, promotions such as --, refers to these differences.

According to the requirement of economics, the credit card used only as a means of payment instrument, alleged benefits provided to cardholder are how realistic? Following this activity can only reveal the situation of the bank and the cardholder in the contract balance: by analyzing the legal nature of the modern mutations of the consumption loan contract.

Bank Credit Card Contract, Consumption Loan Contract, Legal Nature, Disadvantages in Terms of the Cardholder.

I. GİRİŞ

Bankanın müşterilerine belirli kredi limiti dâhilinde başka işletmelerden mal ve hizmet satın alması veya nakit çekmesi için verdiği, para veya çekin yerini aldığı iddia edilen kart veya fizikî görünümü olmayan numara, banka kredi kartı1 olarak adlandırılır2.

Kredi kartının, adi senet veya havale olduğu; tedavül kabiliyetini haiz olmadığından kıymetli evrak sayılamayacağı; nakit para ödemeden emtia veya hizmet alınmasını sağlayan, ama aynı zamanda kredi aracı olan bir nevi kimlik kartı olduğu görüşleri burada anılmalıdır3. Farklı olarak, kredi veren bakımından teşkil ettiği risk dolayısıyla diğer araçlara nazaran daha yüksek faizle fonlanması gereken teminatsız kredi aracıdır4. Ayrıca, nakit para yerine geçen işlem vasıtası olduğu da savunulmuştur5.

Türkiye’de kredi kartı, 1968 yılından bu yana ivmeli şekilde artarak sıklıkla kullanılagelmektedir6. 2011 yılı sonunda ülkemizde kullanılan elli bir milyon kredi kartı sayısı, 2013 yılı sonunda elli sekiz buçuk milyona ulaşmıştır7.