Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yargıtay Kararları Doğrultusunda Sendikal Fesih Sayılan ve Sayılmayan Haller

Accept and Non Accept Union Dissolutionby the High Court

İşçilerin sendikal özgürlükleri, Anayasa ve Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun ilgili hükümleri ile teminat altına alınmıştır. Her ne kadar yasal koruma getirilmiş olsa da işçiler, zaman zaman sendikal fesihle karşı karşıya gelebilmektedirler. Ancak, işçiler tarafından sendikal fesih iddiasıyla açılan tüm davalar her zaman sendikal fesih olarak Yüksek Mahkeme tarafından kabul edilmemektedir. Bu çalışmada hangi durumların sendikal fesih olarak kabul edilip hangilerinin sendikal fesih olarak kabul edilmediği Yüksek Mahkemenin kararları örnek verilerek ortaya konmaya çalışılmıştır.

Sendika, Sendikal Özgürlük, Fesih, Yüksek Mahkeme.

The workers’ union rights are guaranteed by law. Although brought legal protection, but workers are able to come face to face from time to time union termination. However, all cases filed by workers alleging union dissolution are not always accepted by the Supreme Court as union dissolution. This study was accepted as a trade union which is not acceptable as the termination of the union, which has tried to reveal the termination of the decisions of the High Court by way of example.

Unions, Union Freedom, Termination, The High Court.

I. GİRİŞ

Gerek Anayasa ve gerekse Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, iç hukuk bağlamında getirdiği sendika özgürlüğüne ilişkin hükümlerle işçiyi sendikal feshe karşı koruma ve bu bağlamda yapılacak fesihleri önleme, ayrıca sendikal feshin yapılması durumunda işçiyi koruyucu amaçla sendikal tazminata ilişkin hükümlere yer vermiştir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir durum da şudur ki; sendikalı işçilerin sözleşmelerinin fesihlerinin tamamının sendikal fesih olmayacağıdır. Bu bağlamda sendikalı işçilerin iş sözleşmelerinin fesihlerinin, Yüksek Mahkeme tarafında hangi hallerde sendikal fesih olarak kabul edildiği ve hangi hallerde sendikal fesih iddiasına rağmen reddedildiği üzerinde durmak istedik.

II. FESİH KAVRAMI

Fesih sözcüğü, sözlük anlamıyla bozma, dağıtma, kaldırma anlamına gelmektedir.1 Fesih, uygulamada en fazla rastlanan ve iş sözleşmesini sona erdiren en önemli sebeplerden birini teşkil etmektedir.2 Fesih bildirim hakkı, kişilik hakları ve dolayısıyla kamu düzeniyle ilgilidir. Bu sebeple bu hakkın doğrudan doğruya veya dolaylı olarak ortadan kaldırılması mümkün değildir ve sözleşmelere bu hakkı ortadan kaldıran hükümler konulamaz.3 İş sözleşmesini fesih hakkı, taraflardan birine sözleşmeye son verebilme imkânı tanımasından dolayı bir bozucu yenilik doğuran haktır.4 İş sözleşmesini fesih, karşı tarafın kabulüne bağlı olmayan tek taraflı bir irade beyanıyla ileriye yönelik olarak iş sözleşmesinin son bulması anlamına gelmektedir.5

İş sözleşmesinin feshi, bir fesih bildirimiyle olmaktadır. Fesih bildirimi ise, iş sözleşmesini derhal veya belirli bir süre sonunda sona erdiren karşı tarafa yöneltilmesi gerekli tek taraflı bir irade beyanıdır.6 Bu beyan, karşı tarafın kabulüne gerek olmadan ulaştığı anda hüküm ve sonuçlarını doğurarak sözleşmeyi sona erdirir.7