Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Disiplin Hukukunda “Kanunsuz Suç ve Ceza Olmaz” İlkesinin Değeri

The Value of the Principle of “No Crime and Punishment Without law” in Turkish Disciplinary law

Türk disiplin hukukunda çoğunluklu görüş, kanunsuz ceza olamayacağı ama disiplin suçları için bu kuralın geçerli olmayacağı yönündedir. Ancak 1982 Türk Anayasasında yer alan “kanunsuz suç ve ceza olmaz” prensibini anlatan hükmün hiçbir istisnasının olmaması, disiplin suçlarının da kanunla konulmasının zarurî olduğuna işaret etmektedir. Diğer taraftan Anayasanın 7. maddesi yasama yetkisinin devredilemezliğini, 123. maddesi de kanunsuz idare olmayacağını hüküm altına almaktadır.

Tüm değerlendirmeler neticesinde denilebilir ki; Türk disiplin hukukunda cezaların kanunla konulması isabetlidir. Bu cezaları gerektirecek suçların da idarece günün şartlarına göre konması için yine ve mutlaka kanuna dayanılması gereklidir. İdareye, kanunla genel çerçevesi ve konusu belirlenen sınırda suç ihdas edebilme yetkisinden başka bir imkân tanınamaz. Böyle bir imkân tanınacak olursa, yasama yetkisinin devredilmezliği ve aslîliği prensiplerine aykırı durum oluşur.

Disiplin Hukuku, Disiplin Suç ve Cezaları, 1982 Türk Anayasası, İdare Hukuku, Kanunsuz Suç ve Ceza Olmaz, Yasama.

According to the majority opinion in the Turkish discipline law, no punishment without law but this rule does not apply to disciplinary offenses. However, in 1982 in the Turkish Constitution, "no crime and punishment" of the provision describing the principle of the absence of any exception, also shows that the disciplinary imperative put by law. On the other hand, “inalienability of legislative power” stipulated in article 7 of the Constitution, and no unlawful administration has stipulated in article 123 of the Constitution.

In all assesments, it is right to put the law of criminal in Turkish discipline law. This will require punishment of crimes, by the administration to be put under the terms of the day, must also be based on the law. To Administration, determining general framework and subject by law to the specified limits, another opportunity be granted the ability to establish criminal jurisdiction. If such an opportunity to be recognized, the principles inalienability and originality of legislative powers consists of contradiction to the principle.

Disciplinary Law, Disciplinary Offenses and Penalties, 1982 Turkish Constitution, Administrative Law, No Crime and Punishment, The Legislative.

GİRİŞ

Türk disiplin hukukunda mevcut uygulamadan anlaşıldığı kadarıyla, sadece disiplin cezalarının kanunla konulması, disiplin suçlarının belirlenmesinin yerine göre idareye bırakılması anlayışı hâkim bulunmaktadır. Hâlbuki Türk disiplin hukukunda kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesinin tam anlamıyla uygulanmaması 1982 Anayasasının bir kısım temel prensiplerine aykırılık teşkil etmektedir.

Bu sebeple, konunun yeniden enine boyuna bu makalede tartışılması amaçlanmıştır. Teorik bilgilerin yargı kararlarından örneklerle desteklendiği çalışmada, suç ve cezalarda kanunilik prensibi ve bu prensibin sonuçları, bu prensibin disiplin hukukunda “düzenli idare” ilkesi ile uyumlu bir şekilde uygulanabilmesi sorunu üzerinde durulmuştur. Çalışmada atıf tapılan Anayasa Mahkemesi kararlarının sadece karar numaraları verilmiştir. Anayasa Mahkemesi internet sitesinden karara karar numarasını yazarak ulaşılması mümkündür.

1. CEZA HUKUKU AÇISINDAN “SUÇ VE CEZADA KANUNÎLİK” PRENSİBİ VE DEĞERİ

Türk disiplin hukukunda dikkat çeken tartışmalardan birisi, “kanunsuz suç ve ceza olmaz” ilkesinin konumu ve değeridir. Çağdaş ceza hukukunda suç ve cezalar konurken ya da tatbik edilirken gözetilecek önemli prensiplerden birisi, “endişesiz yaşama” hakkının güvenceye kavuşturulmasıdır. Dolayısıyla, “kanunsuz suç ve ceza olmaz” ilkesi bu güvencelerin içinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu ilke ile amaçlanan, ceza hukuku uygulamasında devletin bireye karşı keyfî muamelede bulunmasının önlenmesi (Özgenç, 2011: 103) ve önlenmesi güvencesinin bireyde oluşturulmasıdır. Kimse, kanunda yazılı olmayan bir fiilden dolayı “suçlu” addedilemez ve cezalandırılamaz. Böylelikle, bireyler, işlemedikleri ya da işlendiği zaman kanunla suç olarak öngörülmemiş bir davranıştan dolayı cezalandırılmama güvencesine sahip olacaklardır.