Özel İstihdam Büroları Aracılığıyla Kurulan (Meslek Edinilmiş) Geçici İş İlişkisi
Temporary Employment Realitionship via Private Employment Agencies (Profession Acquired)
Murat ŞEN
GİRİŞ
Mevcut teknoloji sürekli değişip geliştikçe, işverenler buna ayak uydurabilmek için alternatif yollar aramakta, sürekli gelişen teknolojiyi yakalayabilmek için makine ve teçhizatta kiralama yolunu alternatif olarak görebilmekte, bu esneklik yöntemleriyle üretim proseslerini güncel tutmaya çalışmaktadırlar. Bunun gibi işgücü açısından da yeni istihdam türlerinin ve esneklik politikalarının üretilmesine ihtiyaç duyulabilmektedir1. Kısmi süreli çalışma, çağrı üzerine çalışma, denkleştirme süreleri ve geçici iş ilişkisi gibi esnek çalışma biçimleri bu ihtiyacın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır2.
Bunlardan geçici iş ilişkisi (geçici istihdam), genellikle arızi durumlarda, ortaya çıkan işgücü ihtiyacının giderilmesini amaçlayan esnek bir çalışma modelidir. Bilindiği üzere, işverenin, işçisinin işgörme edimini, işçinin rızasını almak koşuluyla, belirli veya geçici bir süreyle, bir başka işverene devrettiği bu esnek istihdam modeli, meslek edinilmemiş (amatör) geçici iş ilişkisi ve meslek edinilmiş (profesyonel) geçici iş ilişkisi olmak üzere iki farklı şekilde kurulabilmektedir. Eğer devreden işveren geçici iş ilişkisi kurma işini mesleki faaliyet olarak yürütmekte ise buna meslek edinilmiş (profesyonel) geçici iş ilişkisi adı verilmekte ve bu ilişkinin özel istihdam büroları vasıtasıyla kurulması amaçlanmaktadır3.
Bu çalışmada, öncelikle meslek edinilmemiş (amatör) geçici iş ilişkisi, sonra da özel istihdam büroları aracılığıyla kurulan meslek edinilmiş (profesyonel) geçici iş İlişkisi kurumu değişik yönleriyle açıklanmaya çalışılacaktır.