Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İnternette Sözleşmelerin Kurulması

The Establishment of the Contract on the Internet

Adem YELMEN

İnternet kullanımı, sözleşmelerin kuruluşunda giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada internetin söz konusu konumu karşısında öncelikle alana ilişkin kavramlar açıklanmıştır. Akabinde internet üzerinden sözleşmelerin kurulmasında istifade edilen araç ve usuller incelenmiştir. Son olarak sözleşmenin kurulduğu ve hüküm doğurduğu âna yönelik açıklamalara yer verilmiştir.

İnternet, Sözleşmenin Kurulması.

Use of the Internet is becoming increasingly common foundation of contracts. In this study, firstly concepts related to the field are examined in the face of this location of internet. Afterwards, means and procedures which used the establishment of the contract on the Internet are examined. Finally, the establishment and when arising of contract are examined.

Internet, The Establishment of Contract.

I. GİRİŞ

Sözleşmelerin kurulabilmesi için tarafların fizikî olarak bir arada bulunmaları gerekmemektedir. Bu durum, irade beyanlarının birbirleriyle buluşabileceği bütün ortamlarda sözleşmelerin kurulmasına imkân vermektedir1. Günlük hayatın hemen hemen tüm alanlarına yayılmış olan internet kullanımı da, sözleşmelerin kuruluşunda ve hatta ifasında önemli bir araç haline gelmiştir. Gerçekten de, günümüzde bireyler, bulundukları yerden internet aracılığıyla almak istedikleri ürün veya hizmetin değişik türlerini araştırıp karşılaştırabilmektedirler. Bu araştırma neticesinde herkes, kendisine en uygun ürünü veya hizmeti belirleyip, siparişini yine internet üzerinden verebilmektedir. Hatta böyle bir halde ödeme de internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

Fertler arasındaki ilişkilerin internet vasıtasıyla kurulması neticesinde, elektronik ticaret ve bu ticarî ilişkilerin gerçekleştirilmesinin aracı olarak elektronik sözleşme kavramları ortaya çıkmıştır. İnternet dünyanın her yerinden erişilebilen milletlerarası bir ağdır. Bu sayede internet üzerinden milletlerarası nitelikli sözleşmelerin kurulmasını daha kolay hale getirmektedir2. Zira internet, milletlerarası sınırları ortadan kaldırarak, birçok farklı ülke vatandaşları arasında sözleşme ilişkisi kurulmasına imkân vermektedir. Aşağıda da internette bu neviden ilişkilerin kurulması süreci ele alınmıştır.

II. İNTERNET, SÖZLEŞME, İNTERNET ÜZERİNDEN KURULAN SÖZLEŞME VE ELEKTRONİK ARAÇLAR MARİFETİYLETİCARET KAVRAMLARI

İnternet sözcüğü, “international” ve “network” kelimelerinin birleştirilmesinden oluşturulmuştur ve “milletlerarası ağ” anlamına gelen bir kavramdır3. Daha teknik anlamıyla internet, belli bir bölgeyi veya geniş alanı kapsayacak şekilde işleyen birden fazla bilgisayar ağını birbirine bağlayan ağlar arası iletişim sistemini ifade etmektedir4. Teknik anlamda interneti belirleyen “Transfer Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü(Transmision Control Protocol/Internet Protocol – TCP/IP)”dir5,6. Söz konusu protokol birbiriyle bağlantı halinde olan milyonlarca bilgisayardan meydana gelen ve ağda yer alan farklı yapılardaki bilgisayarların birbirleriyle bağlantı kurabilmeleri için geliştirilen bir anlaşma dili, kurallar bütünüdür7. Burada Transfer Kontrol Protokolü (TCP), mesajın doğru yere ulaştırılmasından; Internet Protokolü (IP) ise, adresleme sisteminden sorumlu bulunmaktadır8. IP aynı zamanda, internete bağlı her bilgisayarın tanımlanmasını ve bulunmasını sağlayan kendine özgü bir sistemdir9. Buna göre internet, bilgisayar ile veri alışverişinin sağlayan birimler arasında örgütlü şekilde birlikteliği gerçekleştiren, dolayısıyla bilgisayarlar arası veri iletişiminde kuralları koyan protokoller bütününe verilen isimdir10,11.