Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Osmanlı Malî İdaresinde Yapılan Islahat Çalışmaları

Work Carried out Reforms in The Ottoman Fiscal Administration

Serkan Ağar

Osmanlı İmparatorluğu malî idaresinde özellikle Tanzimat sonrası dönemde yapılan ıslahat çalışmaları devletin malî yapısının iyileştirilmesinde yeterli katkıyı sunamamış ise de, bu çalışmalar Cumhuriyet dönemine, faydalanılması zaruri olan bir idarî tecrübeyi miras bırakmıştır. Bu çalışmada, defterdarlık müessesesi perspektifinden Osmanlı Devleti mülkî idare sistemi ve yapılan ıslahat çalışmaları incelenmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu, Malî İdare, Islahat, Mülkî İdare.

Ottoman Empire fiscal administration, especially if not offer adequate contribution in improving the financial structure of the state in the period made after the Tanzimat reform efforts in this work, whics is essential to take advantage of the administrative experience has left the Republic era heritage.

Ottoman Empire, Fiscal Administration, The Reform, Civil Administration.

GİRİŞ

Osmanlı Devleti'nde verginin takibi ve tahsiline son derecede önem verildiğinden vergi memurları devletin başka hiçbir vesile ile uğramadığı dağ köylerine bile katır sırtında çıkar ve tahsilât mutlaka gerçekleştirildi.1 Osmanlı'da bilinen en eski verginin, Osman Gazi zamanında ve Kütahya'da (Germiyan), "pazar rüsumu" adı ile Karacahisar'ın pazar yerinden alındığı söylenir.2 Bu ilk verginin nasıl alındığı konusu 15. yüzyıl Osmanlı tarihçisi Aşıkpaşazade'nin eserinde geçer ve şöyle hikâye edilir:3