Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avrupa Birliği'nin İnsan Hakları Politikası ve Anayasa Mahkemesi Kararlarına Yansıması

Human Rights Policy of the European Union and its Reflection to the Constitutional Court's Decisions

Bayram Keskin,Oğuzhan Güzel,Zehra Odyakmaz

Bu çalışmanın ; Avrupa Birliğinin katılmayı uygun gördüğü veya doğrudan düzenlediği -Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı, Avrupa İyi İdarî Davranışlar Kanunu gibi- bazı uluslararası belgelerde düzenlenen "insan hakları" ile ilgili ilkelerin; Türk hukuk sistemine nasıl yansıdığına dair örnekler sunmaktır.

O halde çalışmamızın birinci olarak; Avrupa Birliğinin ilk antlaşmalarında -o zamanki ekonomik amacın içeriğinde bulunmadığından dolayı- insan hakları kavramının yer almayışı, sonraları bu yer almayışın Avrupa Topluluğuna üye devletlerin vatandaşlarının mağduriyetine sebep olduğu görülünce Avrupa Topluluğu Adalet Divanı'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına gönderme yapmaya başlaması, daha sonraki yıllarda ise AB'nin kendisine ait bir insan hakları çalışması yapma ihtiyacı duyarak hazırladığı AB Temel Haklar Şartı'na değinmektir.

İkinci olarak; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde bulunmayan "vatandaşlık hakları" da diyebileceğimiz ""nı bir insan hakkı olarak kabûl edip düzenleyen ve bu nedenle önemi artan AB Temel Haklar Şartı'nın ilgili hükümleri ve "Avrupa İyi İdarî Davranışlar Kanunu" incelenecektir.

Üçüncü olarak işleyeceğimiz konu; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AB Temel Haklar Şartı'nın birçok hükmünün 1982 Anayasasına -son yıllarda yapılan değişikliklerle ve eklenen yeni hükümlerle- yansıdığını çeşitli örneklerle göstermektir.

Bu çalışmada istenilen husus; birçok alanda uluslararası boyutta "bütünleşme (integrasyon)"nin sağlanabildiği günümüzde; "hukuk" alanında da ve bilhassa "insan hakları" konusunda da "bütünleşme"nin mümkün olabileceğini göstermektir.

Avrupa Birliği, İnsan Hakları, AB Temel Haklar Şartı, Vatandaşlık Hakları, Türk Anayasası.

The of this study is; to give examples as to how the principles related with "human rights" which are regulated in some international documents -such as The European Convention on Human Rights, The European Union Charter of Fundamental Rights, The European Code of Good Administrative Behaviour- approved or directly regulated by the European Union, are reflected in the Turkish law system.

Therefore the of our study is primarily as follows: The concept of human rights was not included within the early treaties of the European Union -as it was not in the content of economical purpose then. Later on it was observed that this caused the damnification of the European Communities member states' citizens. So The Court of Justice of the European Communities started to make references to the European Convention on Human Rights and to the decisions of the European Court of Human Rights. In following years The European Union prepared the European Union Charter of Fundamental Rights feeling the need of a human rights study of its own.

Secondly, the European Union Charter of Fundamental Rights has acknowledged and regulated the "right to good administration" -we may call as "citizenship right"- which is not included in the European Convention on Human Rights and hence the Charter has increased in importance. We shall examine the related principles of "The European Union Charter of Fundamental Rights" and "The European Code of Good Administrative Behaviour".

Thirdly, we shall exemplify that many provisions of the European Convention on Human Rights and the European Union Charter of Fundamental Rights have been reflected in the 1982 Turkish Constitution - together with the latest amendments and new provisions included.

The point we want to in this study is; to show/prove that at the present where it is possible to achieve international integration in many fields, integration is also possible in law, especially in "human rights".

The European Union, Human Rights, The European Union Charter of Fundamental Rights, Citizenship Rights, The Turkish Constitution.

I. GİRİŞ****

Çalışmamızın konusunu; insan hakları alanında çok önemli bir metin olan Avrupa Birliği Temel Haklar Şartının (ABTHŞ'nın) hazırlanmasından önceki ve sonraki dönemler, hem AİHS hem de Şartta yer alan bazı ortak hükümler, "iyi idare edilme hakkı" gibi yalnızca Şartın düzenlediği konular, bu hükümlerin bir kısmının Anayasada muhtelif zamanlarda yapılan değişikliklerle yer alması oluşturmaktadır.

Bu çalışmanın amacı; AB'nin, kurulduktan daha sonraki yıllarda ihtiyaç duyduğu ve geliştirdiği insan hakları politikası ve bunun sonucunda katıldığı AİHS ve kendi düzenlediği ABTHŞ'nda ve ayrıca Şartın nasıl uygulanacağını göstermek üzere hazırlanan Avrupa İyi İdarî Davranış Kanununda yer alan bazı ilkelerin Anayasa Mahkemesi kararlarına nasıl yansıdığına dair –kararları eleştirmeden ve yorumlamadan- örnekler sunmaktır.

Böylece birçok alanda uluslararası boyutta "bütünleşme (entegrasyon)"nin sağlandığı günümüzde "hukuk" alanında ve bilhassa "insan hakları" konusunda da "bütünleşme"nin mümkün olabileceği gösterilecektir.