Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tutuklama Kurumunun Uygulanması Hakkında Görüşler

Feridun YENİSEY, Ayşe NUHOĞLU

Bu çalışma, Bahçeşehir Üniversitesi, Harvard Kennedy School of Government ve Freiburg-Almanya’daki Max Planck Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülen “Ceza Adalet Sisteminin Etkinliği” konulu büyük araştırmanın ikinci aşamasıdır. 6 ay süren bu çalışma boyunca İstanbul’daki üç büyük adliye sarayında 757 adet ceza mahkemesi dosyası incelenerek elde edilen verilerin analizi yapıldı. Daha sonra bu veriler gözden geçirilip ayıklandı, 23 dosya bilgisi silindi ve sonunda 734 dosya dikkate alınarak sonuca varıldı. Elde edilen sonuçlar 13 Aralık 2013 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir sempozyum ile kamuoyuna sunuldu. Bu makalede bahsedilen çalışmayla ilgili detaylı bilgiler verilecektir.

Yakalama, Tutuklama, Yargılama, Tutuklama Kararına İtiraz.

This study is the second phase of a giant research on “The Efficiency of the Criminal Justice System” by Bahçeşehir University, Harvard Kennedy School of Government and Max Planck Institute for foreign and international law of Freiburg in Germany. During the study which took about 6 months, data was gathered and analyzed from a total of 757 criminal case files from İstanbul’s three main courthouses. Later the data has been cleaned and revised, data related to 23 case files have been deleted and at the end total number of 734 case files have been taken into the consideration. The results were presented to the public at a symposium on December 13, 2013 at Bahçeşehir University. In this article you will be able to find detailed information about this study.

Arrest, Pre-Trial Detention, Trial, Opposition Against the Pre-Trial Detention.

1. GİRİŞ

2013 yılında Bahçeşehir Üniversitesi, Harvard Kennedy School ve Max Planck Enstitüsü ile birlikte Kartal, Bakırköy ve Çağlayan Adliyelerinde verilmiş tutuklama kararları üzerinden bir alan araştırması yapmak üzere harekete geçti. Bu araştırma kapsamında 740 dosya incelendi. Bu incelemede Av. Ayşe Özge Atalay, Ar. Gör. Erdem İzzet Külçür, Ar. Gör. Uğur Kaynakçıoğlu, Öğr. Gör. Dr. İsmail Pamuk, Av. Sinem Göçmen, Av. Benan Molu, Av. Barış Çelebi, Av. Sabire Sanem Yılmaz görev aldı. Elde edilen verilerin SPSS programı kullanılarak değerlendirilmesi görevini Yrd. Doç. Dr. Tuba Bircan yerine getirdi. Çalışmaya katkıda bulunan bu kişilere ve özellikle doktora öğrencimiz Av. Ayşe Özge Atalay’a bu çalışmanın başından sonuna kadar yaptığı bütün katkı ve değerlendirmeler için ayrıca teşekkür ediyoruz.

Elde edilen sonuçların hem bilimsel açıdan hem de uygulamadaki görünümleri açısından değerlendirilmesi amacıyla Max Planck Enstitüsü’nden Prof. Dr. Dr. h. c. Hans Jörg Albrecht, Harvard Kennedy School’dan Dr. Todd Foglesong ve Selen Şiringil Perker’in katılımları ile çeşitli toplantılar ve hakim, savcı, avukat gibi uygulayıcıların da katılımıyla 13 Aralık 2013 tarihinde okulumuzda bir sempozyum gerçekleştirildi.