Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tutuklama Kararlarına 
karşı Başvuru ve Denetim Yolları

Ali Kemal YILDIZ

Ceza Muhakemesi Kanunu tutuklama kararının verilebilme koşullarını, bu karara karşı itiraz yollarını ve denetim imkanlarını düzenlemektedir. Bu makalede yukarıda belirtilen hususlar açıklanacaktır.

Tutuklama, Tutuklama Kararının Hakim veya Mahkeme Tarafından İncelenmesi, Tutuklama Kararına İtiraz.

Turkish Criminal Procedure Code is regulated the requirements of pre-trial detention, the opposition ways against this decision and the control ways.In this article, the issues mentioned above will be explained.

Pre-Trial Detention, Examination of Pre-Trail Detention by the Judge or the Court, Opposition Against the Pre-Trial Detention.

I. GİRİŞ

Tutuklama, suçluluğu konusunda henüz kesin bir hüküm bulunmamakla birlikte, hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller ile bir tutuklama sebebi bulunan şüpheli veya sanığın, işin önemi ve muhakeme sonunda ortaya çıkabilecek ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmak koşuluyla özgürlüğünün hâkim veya mahkeme kararıyla sınırlandırılabilmesidir.

Esasen Anayasanın ve CMK’nın tutuklama koruma tedbirine başvurulabilmesini mutlak olarak hâkim veya mahkemenin kararına tabi kılması birey özgürlüğünün korunması amacını gerçekleştirmeye yöneliktir. Bununla birlikte henüz hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmayan şüpheli veya sanığın özgürlüğüne ağır bir müdahale niteliğinde olan tutuklama koruma tedbirine karşı çeşitli başvuru ve denetim yolları da öngörülmüştür.

Bu çalışmada şüpheli/sanık ve Cumhuriyet Savcısının tutuklama kararlarına karşı başvuruları ile tutuklama kararlarının denetimi ele alınacaktır.