Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin 
zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası

Salih Önder YEŞİLTEPE

1219 sayılı Kanun’a 5947 sayılı Kanunla getirilen “Ek Madde 12” düzenlemesi ile hekimlerin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ifa ettikleri mesleki faaliyetleri için mali sorumluluk sigortası yaptırmaları zorunlu hale getirilmiştir. Zorunlu sigorta düzenlemesi ile bir yandan tıpta kötü uygulamalar neticesinde, sağlık durumu kötüleşen, sakat kalan veya hayatını kaybeden hasta ve hasta yakınlarının maddi ve manevi zararlarının karşılanması; diğer yandan ise zor bir mesleği ifa eden hekimlerin mesleki faaliyetlerinden kaynaklanması muhtemel zararların tazmini baskısından kurtarılarak görevlerini daha rahat yapmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. Konuya ilişkin yasal düzenlemelerde hekimler risk gruplarına ayrılmış ve bu ayrıma göre prim tutarları belirlenmiştir. Sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimlerin prim yüklerinin yarısının çalıştıkları kurum tarafından karşılanacaktır. Sigorta yaptırma yükümlülüğünün ihlali halinde ise idari para cezası ödenmesi gündeme gelmektedir.

Mesleki Sorumluluk Sigortası, Mali Sorumluluk Sigortası, Zorunlu Sigorta, Tıbbi Kötü Uygulama, Doktor Sigortası, Hekim Sigortası.

It becomes compulsory for the doctors to make professional liability insurance for their malpractice indemnity liability within the borders of the republic of Turkey according to the additional article numbered 12 of the Law numbered 5947 which is updated the Law numbered 1219. Due to compulsory insurance regulations, on one hand, it is aimed to cover material and mental losses of the patients and the patients’ relatives whose health is becoming worst, become disabled or died as results of malpractices in physic, on the other hand it is aimed for the doctors that are executing a hard job to, work on an easy-going environment without pressure on reimbursement of the losses according to the professional activities. In the related regulations the doctors are separated into risk groups and their premiums are identified according to these separation. The half of the premium payments of the doctors, who are working in the health institutions and organizations, will be paid by the institution that the doctor is working in. If the obligation of making insurance is breached, monetary penalty can become a current issue.

Professional Liability Insurance, Indemnity Insurance, Compulsory Insurance, Malpractice, Doctor’s Insurance.

GİRİŞ

Hekimler için zorunlu kılınan mesleki mali sorumluluk sigortası, tıbbi müdahalelerden doğan hukuki sorumluluğu konu almaktadır. “Tıbbi müdahale” kavramı; “tıp mesleğini icraya yetkili kişiler tarafından uygulanan, sağlığı koruma, hastalıkların teşhis ve tedavisi için ilgili meslekî yükümlülükler ve standartlara uygun olarak tıbbın sınırları içinde gerçekleştirilen fizikî ve ruhî girişim” olarak tanımlanmaktadır1.

Tıp mesleği mensuplarının mesleklerini uyguladıkları esnada bilgi-beceri eksikliği ya da ihmal nedeniyle hizmet sunulan kişinin sağlığına zarar gelmesi, “malpraktis” kavramı ile ifade edilmektedir2. Tıbbi kötü uygulamalar, hizmetleri sunan hekim, hemşire ve ilgili yasaya göre hastaya müdahale yetkisi bulunan fizyoterapist, psikolog veya diyetisyen gibi sağlık personelinin öneri ve uygulamaları sonucu hastalığın normal seyrinin dışına çıkarak iyileşmesinin gecikmesinden hastanın ölümüne kadar geniş̧ bir yelpazedeki şartların tamamını içermektedir3.

1992 yılında 44. Dünya Tabipler Birliği Genel Kurulu’nda kabul edilen “Tıpta Kötü Uygulama (Malpraktis) Bildirgesinde” malpraktis davalarının giderek arttığı belirtilmiştir. Bildirgeye göre; ulusal yasalarda malpraktis sonucu zarar görmüş hastaların zararının karşılanabilmesinin önündeki engeller kaldırılmalı ve hekimler malpraktis sorumluluğuna karşı sigorta yaptırmaya teşvik edilmelidir. Ayrıca hekimin bir kurumda çalışması durumunda sigorta primlerinin işverence ödemesi sağlanmalıdır4.