Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanan Sanık Hakkında Tedaviye ve Denetimli Serbestlik Tedbirine Karar Verilmesinde Hâkimin Takdir Hakkı

Mustafa ÇAĞATAY

ÖZET:

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan sanık hakkında, TCK’nın 191. maddesinin (2) ve (6) numaralı fıkraları uyarınca verilebilecek güvenlik tedbirlerine hangi aşamada ve koşulda karar verileceği konuları üzerinde, uygulamada bir belirsizliğin olduğu anlaşılmaktadır. Her iki fıkra uyarınca verilen tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri kararlarının farklı hukuksal sonuçlar doğurması nedeniyle, hâkimin takdir yetkisini neye göre kullanacağı hususu büyük önem arz etmektedir. Hâkim bu konudaki takdir hakkını kullanırken yasakoyucunun amacını dikkate almalıdır.

Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu Kullanan Sanık, Tedavi ve Denetimli Serbestlik Tedbiri, Davanın Düşmesi, Cezanın İnfaz Edilmiş Sayılması, Hâkimin Takdir Hakkı.

Giriş

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan sanık hakkında tedaviye ve denetimli serbestlik tedbiri ne karar verilmesi TCK’nın 191. maddesinde düzenlenmiştir.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan sanık hakkında, maddenin (2) ve (6) numaralı fıkraları uyarınca verilebilecek güvenlik tedbirlerine hangi aşamada ve koşulda karar verileceği konuları üzerinde, uygulamada bir belirsizliğin olduğu anlaşılmaktadır. Konunun yeni olması nedeniyle doktrin ve Yargıtay kararlarında da yeterince ele alınmadığı görülmektedir.