Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Birlikte Anonim Şirketlerde Bağımsız Denetim

A. Engin ERGÜDEN

Denetim, ekonomik faaliyet ve olaylarla ilgili açıklanan bilgilerin (iddiaların), önceden belirlenmiş ölçütlere uygunluk derecesini araştırmak ve sonuçlarını ilgi duyanlara bildirmek amacı ile tarafsızca kanıt toplayan ve bu kanıtları değerleyen sistematik bir süreçtir. Denetimden genellikle mali tablolar üzerinde bağımsız denetim kastedilmektedir. Bağımsız denetim faaliyetleri 21. Yüzyılın ilk yıllarında yaşanan geniş çaplı muhasebe ve denetim skandalları nedeniyle büyük itibar kaybına uğramıştır. Buna rağmen denetim faaliyetinin etkin ve güvenilebilir bir sermaye piyasası oluşumunda ve sürdürülmesindeki anahtar rolü devam etmektedir. Uluslar arası alanda oluşturulan kurum ve kuruluşların çalışmalarıyla denetime duyulan güven yeniden oluşturulmaktadır. Ülkemizde 6102 sayılı Yeni TTK ticari hayatımızda birçok konuda reform sayılabilecek yenilikler getirmiştir. Bunlardan en önemlisi şirketlerin bağımsız denetime tabi tutulması olmuştur. 660 sayılı KHK ile Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) bağımsız denetim konusunda tek yetkili otorite olmuş ve denetimin kapsam, biçim ve standartları ile denetici ve denetim kuruluşları ile denetçilik mesleğinin etik ilke ve kurallarını belirleme yetkisi bu Kurum’a verilmiştir.

Bağımsız Denetim, Mali Tablo Denetimi, İç Denetim.

Auditing is a systematic process of objectively collecting evidence and valuation with the purpose of investigating the degree of compliance of information (claims) regarding the economic activity and events to predetermined criteria and informing those interested. In general, auditing refers to the independent auditing of the financial statements. Independent auditing activities has suffered a great loss of its reputation as a result of large scaled accounting and auditing scandals in the early years of the 21st century. Nevertheless, its key role in formation and sustaining of effective and reliable capital markets continues and the confidence on auditing is being rebuilt with the efforts of international institutions. In our country, the new Turkish Commercial Code (No. 6102) has brought innovations to business life which can be considered as reforms. The most important of them is making companies being subject to independent auditing. With the Decree Law No. 660, Public Oversight, Accounting and Auditing Standards Authority has became the sole competent authority on auditing and given the authorization of determining the scope, format and standards of auditing and the ethical principles regarding the auditors, auditing firms and the auditing profession.

Independent Audit, Financial Statement Audit, Internal Audit.

1. GİRİŞ

Denetim, iktisadi faaliyet ve olaylarla ilgili iddiaların önceden saptanmış kriterlere uygunluk derecesini araştırmak ve sonuçları ilgi duyanlara bildirmek amacıyla tarafsızca kanıt toplayan ve bu kanıtları değerleyen sistematik bir süreçtir. Bağımsız denetim; finansal tablo ve diğer finansal bilgilerin, finansal raporlama standartlarına uygunluğu ve doğruluğu hususunda, makul güvence sağlayacak yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesi amacıyla, denetim standartlarında öngörülen gerekli bağımsız denetim tekniklerinin uygulanarak defter, kayıt ve belgeler üzerinden denetlenmesi ve değerlendirilerek rapora bağlanmasıdır.

Güvence Hizmetleri; karar alıcılar için bilginin güvenilirliğini artıran bağımsız profesyonel hizmetlerdir. Denetim günümüzde faklı kuruluşlar üzerinde farklı şekilde yapılabilmektedir. Denetimin amacı bir organizasyonu bazı yönlerden ortaya çıkarmak, doğrulamak ve kontrol etmektir. Bu acıdan bakıldığında denetimin temel özelliğinin “teşhis etmek” olduğu söylenebilir.

Denetimin amacı ise finansal tablolar ve diğer finansal bilgiler dâhil olmak üzere denetime tabi konuların belirlenmiş bir kıstasa uyumlu olup olmadığı hususunda kullanıcılara Türkiye Denetim Standartları (BDS)1 çerçevesinde güvence sağlayacak bir görüş oluşturulması amacı ile yapılır. Bu doğrultuda denetim, hedeflenen kullanıcılara denetim konusunun denetim kıstasına uyumuyla ilgili makul veya sınırlı güvence sağlar.