Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ormandan ve Orman Sayılmayan Yerlerden İzinsiz Ağaç Kesme - Nakletme Suçu

Alper ÖZBOYACI

ÖZET:

Sıklıkla adli vaka olarak karşımıza çıkan, izinsiz ağaç kesme ve özellikle orman sayılan yerlerden bu şekilde izinsiz kesilen ağaçların tezkeresiz nakline ilişkin suç tipleri açıklanmış olup; orman sayılan yerler ile orman sayılmayan yerlerden (tapulu arazilerden) kesilen ağaçların nakliyesine ilişkin farklı müeyyidelerin öngörüldüğü teorik, pratik ve içtihatlı olarak açıklanmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Orman, orman sayılmayan yerler, kesim izni, nakliye tezkeresi, müsadere, tapulu araziden kesim.

Açıklamalar

Uygulamada sulh ceza mahkemelerinde sıklıkla karşılaşılan bir durum da orman veya orman niteliğinde sayılmayan emvallerin izinsiz (kaçak) kesimi ve tezkeresiz taşınması halleridir. Esasen ilk bakışta bu gibi durumlarda, doğrudan doğruya 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında suç tiplerinin oluştuğunu söylemek, Yasanın kademeli lafzı açısından mümkün gözükmemektedir.

Kademeli lafızdan kasıt nedir? Bunun anlamı aslında Yasanın sistematiğinin aşamalı olarak düzenlenmesidir. Nitekim öncelikle kesilen emvalin tam olarak orman sayılan yerlerden mi yoksa orman sayılmayan yerlerden mi kesildiğinin şüphe götürmeyecek bir biçimde tespiti gerekmektir. Ancak bu aşamadan sonra aşağıda ayrıntısıyla açıklayacağımız üzere- uygulanması gereken cezai müeyyide tespit olunabilecektir.