Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6102 Sayılı TTK’da
 Anonim Şirketin Kuruluşu

Mehmet BAHTİYAR

6102 Sayılı TTK, anonim şirketlerin kuruluşu konusunda önemli bazı değişiklik ve yenilikler getirmiştir. Kuruluş sistemi, kurucu sıfatı ve sayısı, kuruluş türü ve aşamaları, önortaklık modeli, anasözleşme ve kuruluşun denetimi başlıkları altında bunların önemli bir kısmı değerlendirilecektir.

Yeni TTK, Kuruluş, Kurucu Sıfatı ve Sayısı, Ana Sözleşme, Önortaklık, Kuruluşun Denetimi.

The New Turkish Commercial Code No. 6102, has made some major changes and innovations on the establishment of joint-stock company. The establishment system will be evaluated, under the headings of number and concept of founder, different types and stages of the establisment, pre-partnership model, the articles of association and the auditing of establishment procedure.

The New TCC, Establisment, Founding, Number And Concept of Founder, Articles of Association, Pre-Partnership, Auditing of the Establishment.

GİRİŞ

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu (kısaca TTK.), 6762 Sayılı (eski) Ticaret Kanunu’nun, anonim şirketlerin kuruluşuna ilişkin hükümlerinde de önemli değişiklik ve yenilikler yapmıştır. Merhum Prof. Dr. Hayri DOMANİÇ anısına düzenlenen bu saygı gününde, anonim şirketlerin kuruluşu konusundaki bu hükümler, genel hatlarıyla tanıtılmaya ve yerinde olup olmadıkları değerlendirilmeye çalışılacaktır.

Bu konunun özellikle seçilme nedenlerinden birisi de Prof. DOMANİÇ’in, “Anonim Şirketlerin Kuruluşundan Doğan Hukuki Mesuliyet” başlıklı ve 1964 yılında yayınlanmış bir eserinin bulunması ve dolayısıyla hocamızın kuruluş konusuna gösterdiği ilgidir.

Tebliğimizde, bütün ayrıntılarıyla kuruluşu anlatmak yerine, önemli bazı değişiklik ve yeniliklere işaret edeceğiz.