Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Afet Sonrası Yeniden İnşa ve 
imar Planlanması: Devlet ile Sivil Toplum Kuruluşların Ortaklıklarının Teşvik Edilmesi

John Travis MARSHALL

Büyük bir afetten sonra toparlanmaya çalışan bir şehir veya bölge her zaman için vardır. Yine bir sonraki tayfun, kasırga, tsunami, deprem veya yıkıcı sonuçları olan bir olay için hazırlanan –veya hazırlanması gereken şehirler- her zaman için vardır. Şehirleri bir felaket ertesinde akıllıca, adilane ve çabuk bir şekilde yeniden inşa etmek zorlu bir küresel görevdir. Bu aynı zamanda küresel bir diyalog, uluslar ve şehirler arasında ister başarıya ulaşmış isterse de başarısızlıkla sonuçlanmış olsun yeniden inşa ve imar stratejileri ve girişimleri üzerine konuşmak için özel bir imkân da sunmaktadır1.

Dijitalleştirilmiş veriler ve bilgiler ve bunların anlık olarak iletilebilmesi imkânının varlığı afet sonrası toparlanmaya dair alınan dersler ve hikâyelerin paylaşılmasını kolaylaştırmıştır. Fakat bu gelişmiş teknolojilerle bile verilerin, uyarıcı hikâyeler ve derslerin birçoğu [daha çok] afetten hemen kurtulma üzerine yoğunlaşmaktadır2. Hikâyelerin çok azı ise uzun dönemli toparlanmaya ilişkindir.

[Bugün] [u]zun vadeli afet toparlanma stratejilerinin sınırları aşan anlamlı bir paylaşımı hiç olmadığı kadar mümkündür. Muhakkar ki, ulusların hukuk sistemleri ile ulusal ve yerel hükümetlerin işleri yürütülüş biçimleri arasında önemli farlılıklar vardır. Fakat bu olası hukuki ve siyasi farklılıklar yerel yönetimlerin [afet sonrası] yeniden toparlanmak için ayrılan fonların yetersiz olduğu özellikle de yerel kaynaklarının sınırlı olduğu mahallelerde en iyi neticeyi elde edebilmek için geliştirebilecekleri ortaklıkların değerini azaltmaz. Şehirler arasındaki bu uluslar ötesi diyalog, bir şehrin toparlanmasına olumlu yönde etkide bulunmuş strateji ve hikâyelerin paylaşılmasını sağlayarak dirençliliği arttırmaktadır. New Orleans’ın uzun dönemli toparlanmaya dair yaptığı tercihler diğer şehirlerin uzun vadeli toparlanma planlamalarının uygulanması hazırlıklarına katkı sağlayabilir. İstanbul ve San Fracisco Körfezi bölgesi uzun bir yıkıcı depremler geçmişine sahiptirler. Benzer sismik riskler ile karşı karşıyadırlar. Bu iki şehir diğerlerinin geçmişteki deprem sonrası toparlanma[tecrübelerinden] ne öğrenebilirler?