Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İskoçya’nın Anayasal Serüveni:
 Yetki Aktarımından Tam Bağımsızlığa?

Sinem YARGIÇ

15 Ekim 2012’de Bileşik Krallık Hükümeti Başbakanı David Cameron ile İskoç Hükümeti İlk Bakanı Alex Salmond arasında “İskoçya’nın Bağımsızlığına İlişkin Bir Referandum Hakkında Birleşik Krallık Hükümeti ile İskoç Hükümeti Arasında Yapılan Anlaşma” (Edinburgh Anlaşması) imzalandı. Bu anlaşmayla, Birleşik Krallık Hükümeti ile İskoç Hükümeti, 2014 yılı sona ermeden, İskoçya’nın bağımsızlığına ilişkin bir referandumun yapılması konusunda uzlaştı. Edinburgh Anlaşması’ndan sonra çıkarılan 2013 İskoç Bağımsızlık Referandumu Kanunu’nda da, referandum günü olarak, 18 Eylül 2014 tarihi belirlendi. 2014 İskoç Bağımsızlık Referandumu, mevcut durumda Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı’nın bir parçası olan İskoçya’nın anayasal geleceğinin belirlenmesinde bir dönüm noktası oluşturacaktır. Referandum sonucunda İskoçya’nın bağımsızlığı kabul edildiği takdirde, İskoçya, bağımsız bir devlet olma yönünde bir hazırlık sürecine girecektir. İskoçya’nın bağımsızlığı reddedildiği takdirde ise 1998 İskoçya Kanunu’nda öngörülen yetki aktarımı çerçevesinde, İskoçya, Birleşik Krallık’ın bir parçası olmaya devam edecektir. İskoçya’nın Anayasal Serüveni’nin bundan sonraki aşamasının ne yönde gelişeceği, İskoç Bağımsızlık Referandumu sonucunda ortaya çıkacaktır.

İskoçya, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı, Referandum, İskoç Bağımsızlık Referandumu, Yetki aktarımı.

On 15 October 2012, “The Agreement Between The United Kingdom Government and the Scottish Government on A Referendum on Independence for Scotland” (the Edinburgh Agreement) was signed by Scottish First Minister Alex Salmond and United Kingdom Prime Minister David Cameron. The United Kingdom Government and the Scottish Government agreed that a referendum on Scottish independence would take place in Scotland before the end of 2014. According to the Scottish Independence Referendum Act 2013, the date on which the poll at referendum is to be held is 18 September 2014. 2014 Scottish Independence Referendum will be a turning point for determining the constitutional future of Scotland which is currently part of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. If a majority of the votes cast in the independence referendum are “Yes” then Scotland will enter a transitional period in which a constitutional platform will be put in place for Scotland to become an independent State. If a majority of the votes cast in the independence referendum are “No” then Scotland will be continued to govern as it is now with devolved powers exercised at Scottish Parliament. The new phase of the Scotland’s Constitutional Adventure will be determined at the end of 2014 Scottish Independence Referendum.

Scotland, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, Referendum, Scottish Independence Referendum, Devolution.

GİRİŞ

18 Eylül 2014’de gerçekleşecek olan İskoçya’nın Bağımsızlık Referandumu, İskoçya’nın tarihinde bir dönüm noktası oluşturacaktır. 2014 Bağımsızlık Referandumu, mevcut durumda, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı’nın (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) bir parçası olan İskoçya’nın anayasal geleceğini belirleyecek en önemli aşamadır.

Referandum sonucunda İskoçya’nın bağımsızlığı kabul edildiği takdirde, İskoçya, bağımsız bir devlet olmaya yönelik geçiş sürecine girecektir. Referandum sonucunda, İskoçya’nın bağımsızlığı reddedildiği takdirde ise mevcut yönetim biçimi korunacaktır. 1998 İskoçya Yasası’nda öngörülen yetki aktarımı temelinde, saklı yetkiler Birleşik Krallık’a, devredilen yetkiler ise İskoçya’ya ait olmaya devam edecektir1.

“İskoçya’nın Anayasal Serüveni”nde Bağımsızlık Referandumu’nun önemini daha iyi kavrayabilmek için çalışmanın ilk bölümünde, Birlik Kanunu’nun kabulünden 1997 Referandumu’na kadar geçen dönem ana hatlarıyla ele alınacaktır. İkinci bölümde ise 1997 Referandumu ile başlayan ve 2014 Bağımsızlık Referandumu’na giden süreç incelenmeye çalışılacaktır.