Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İstanbul’un Acil Durum Planlamasına Bir Yabancının Bakış Açısı

Denis BINDER


1. Giriş

Yedi bin yıllık yaşayan tarih ortaya koymaktadır ki İstanbul tarihsel olarak depremler, yangınlar ve ölümcül salgın hastalıklardan çekmiş yaşamak için tehlikeli bir yerdir.

İstanbul’un nimeti ve laneti modern dünyada antik bir şehir olmasıdır. İstanbul benzersiz tarihi ve kültürel mirası ile birlikte dünyanın en büyük şehirlerinden biridir. Şehrin 20 milyon sakini1 Los Angeles, San Fransisco ve Tokyo gibi çok büyük sismik risk altındadır. Güvenli olmayan konutları içine tıkıştırılmış hızla artan nüfus İstanbul’un doğal risklerini arttırmaktadır.

İstanbul’un riskleri sismik risklerin ötesine geçmiştir. Bu riskler ahşap konutların yaygın olmasına bağlı büyük yangın tehditleri ile su baskını2, kontrolü güç yangın, toprak kayması ve tsunami3 gibi diğer doğal afetleri içermektedir. Tüm modern şehirler gibi İstanbul kimyasal ve zehirli sızıntı, gaz patlamaları, gemi kazaları ve petrol saçılması [mesela İstanbul boğazında]4, terörist faaliyetler5, siber terörizm ve salgın hastalıklar gibi halk sağlığı risklerini de içeren insani riskleri öngörmelidir.