Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İhaleye Fesatta İİK - TCK Karmaşası

Ersan ŞEN

İhaleye fesat karıştırma suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 235. maddesinde düzenlenmiş olup, maddenin ikinci fıkrasında sınırlı/tahdidi olarak yer verilen seçimlik bağlı hareketlerin işlenmesi suretiyle ihaleye fesat karıştıran faillerin cezalandırılmasını öngörmüştür. İhaleye fesat karıştırma suçu, TCK m.235/2’de sayılan seçimlik hareketlerden herhangi birisinin veya birkaçının gerçekleşmesi durumunda tamamlanır.

TCK m.235 hükmünde 6459 sayılı Kanunla değişikliğe gidilmiş, özellikle kamu zararı kavramına açıklık getirilmiş, TCK m.235/3 uyarınca cezada artırım yapılabilmesi için zarar miktarının net biçimde belirlenmesi aranmış ve ilgili kamu kurum veya kuruluşu açısından bir zararın meydana gelmediği durumda failler hakkında 1 ila 3 yıl, kamu zararının bulunduğu durumda ise failler hakkında 3 ila 7 yıl hapis cezası öngörülmüş, yani ceza miktarlarında indirime gidilmiştir. Bununla birlikte, “kamu zararı bulunsun veya bulunmasın” TCK m.235/2-c’deki cebir veya tehditle suçun işlenmesi halinde, ceza alt sınırının 5 yıldan az olamayacağı hükme bağlanmıştır.

2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 345/B maddesinde, İcra ve İflas Kanunu’na göre açılan ihalelerde, kendisine veya başkasına vaat olunan veya sağlanan yarar karşılığında artırmadan çekilen veya artırmaya katılmayan kimseye ve aracılara bir yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verileceği hüküm altına alınmıştır.