Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kullanma Hırsızlığı ve Zorunluluk Hali

Larceny by Temporary Use of Property and State of Necessity in Theft Crimes

Ertekin AKSÜT

Kullanma hırsızlığı ve hırsızlıkta zorunluluk hali, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 146 ve 147. maddelerinde düzenlenen müesseseler olup, “Malvarlığına Karşı Suçlar” bölümü altında incelenmiştir. Gerek kullanma hırsızlığında ve gerekse zorunluluk halinde, TCK m.141’de düzenlenen basit hırsızlık suçunun maddi unsurları oluşmakta olup, suçun işlenmesindeki saik itibariyle bu maddeler birbirlerinden ayrılmaktadır. Çalışmada her iki suçun unsurları, hangi özellikleri ile TCK m.141’de tanımlanan hırsızlık suçundan ayrıldıkları ve konu ile ilgili bilimsel görüş ve Yargıtay kararları incelenecek ve görüşlere yer verilecektir.

Kullanma, İhtiyaç, Özel Kast, Etkin Pişmanlık, Şikayet.

“Larceny by temporary use of property” (furtum usus) and “state of necessity in theft crimes” are regulated under articles 146 and 147 of the Turkish Criminal Code and examined as “crimes against property”. Both concepts form the material element (actus reus) of simple larceny defined under article 141 of the Turkish Criminal Code. They differentiate through the motive in which the crime is committed. This article aims to examine the material elements of larceny by temporary use of property (furtum usus) and of state of necessity in theft, the conditions which differentiate them from simple larceny defined under article 141 of the Turkish Criminal Code with reference to related academic discussions and Court of Cassation judgments.

Using, Necessity, Private İntent, Effective Repentance, Complaint.

GİRİŞ

Kullanma hırsızlığı ve hırsızlıkta zorunluluk hali, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 146 ve 147. maddelerinde düzenlenen müesseseler olup, “Malvarlığına Karşı Suçlar” bölümü altında incelenmiştir. Gerek kullanma hırsızlığında ve gerekse zorunluluk halinde, TCK m.141’de düzenlenen basit hırsızlık suçunun maddi unsurları oluşmakta olup, suçun işlenmesindeki saik itibariyle bu maddeler birbirlerinden ayrılmaktadır.

Kullanma hırsızlığında fail, suça konu taşınır malı bir süre kullanıp zilyedine iade etmek maksadı ile hareket ederken; zorunluluk halinde, ağır ve acil ihtiyaç halinde hırsızlık yapmak durumunda kalmaktadır. Kullanma hırsızlığında hakim, faile verdiği cezanın yarısına kadarını indirecek iken; zorunluluk halinde cezada indirime gidebileceği gibi, faile ceza vermekten vazgeçmesi de kanun koyucu tarafından mümkün hale getirilmiştir.

Çalışmada her iki suçun unsurları, hangi özellikleri ile TCK m.141’de tanımlanan hırsızlık suçundan ayrıldıkları ve konu ile ilgili bilimsel görüş ve Yargıtay kararları incelenecek ve görüşlere yer verilecektir.