Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İş Sağlığı ve Güvenliğinde İşverenin Risk Değerlendirmesi, Kontrol Ölçüm ve Araştırma Yapma Yükümlülüğü ve Aykırılığın Yaptırımı

Employers Risk Analysis, Governance, Measure and Research, Incumbency and Violation of Sanctions on Occupational Health and Safety

Nihan KANTARCI

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 Tarihinde Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanun hem kamu hem de özel sektör çalışanlarının tüm çalışma alanlarını kapsayan ve proaktif yaklaşımı esas olarak hazırlanmıştır. İşveren, gözetme borcu sebebiyle, iş sağlığı ve güvenliğinden doğan yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır. Bu yükümlülüklerin en başında ise, risk değerlendirmesi gelmektedir. İş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerini yerine getirmeyen işveren, hukuki, idari ve cezai yaptırımlarla karşılaşacaktır.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Risk Analizi, İşveren, İşçi, İşyeri

The Law of Occupational Health and Safety numbered 6331 published in the offical gazette on 30 June 2012 and then entered into force. The law was prepared on the basis of proactive approach by considering all fields of activities and all employees from both public and private sector. The employer, because of the supervising obligation must fulfill the responsibilities derived from the occupational health and safety. Risk assessment is the first and foremost among such obligations. The employer who did not fulfill the obligations for the occupational health and safety conditions, will be subject to some legal and administrative sanctions.

Law of Occupational Health and Safety Numbered 6331, Risk Analysis, Employer, Employee, Workplace

I. RİSK DEĞERLENDİRMESİ

Risk değerlendirmesi; “işyerlerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin, işçilere, işyerine ve çevresine verebileceği zararların ve bunlara karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla yapılması gerekli çalışmalardır1.

İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri işyerlerindeki çalışma koşullarından kaynaklanan her türlü tehlike ve sağlık riskini azaltarak insan sağlığının etkilenme durumunun en düşük seviyede kalmasını amaçlar. Risk analizi de bu çerçevede en önemli unsurlardan birini oluşturur2.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun’un3 10. maddesinde risk değerlendirmesi, kontrol, ölçüm ve araştırma kavramları düzenlenmiştir.