Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Erdemir - Arcelor Mittal Soruşturmasına İlişkin Rekabet Kurulu Karar İncelemesi

Analyzing of the Competition Board Decision on Erdemir - Arcelor Mittal Investigation

Çağlar KOYUNCU

Arcelor-Mittal ve Erdemir ile ilgili soruşturma demir çelik ürünleri pazarında yatay işbirliği anlaşması şüphesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Rekabet Kurulu iki teşebbüsün bilgi paylaşımına ilişkin kanıtlar elde ettikten sonra soruşturma başlatma kararı almıştır. Soruşturma süreciyle birlikte, demir çelik pazarına ilişkin derin analizlerin yapılması gerekmiştir. Bu analizlere göre demir çelik sektörü pazara giriş engellerinin olduğu yüksek yoğunlaşmış bir pazardır. Pazarın bu özelliği rakiplerin bilgi paylaşımını sakıncalı hale getirmektedir. Soruşturma sürecindeki bulgular göstermiştir ki Erdemir ve ArcelorMittal arasındaki anlaşma ilgili pazarı etkilemeye yöneliktir. Bu çalışma rekabet ihlali kavramını rakipler arası anlaşma, ilgili pazar, yoğunlaşmış pazar oranları, çapraz hissedarlık ve bilgi paylaşımı terimleri üzerinden ortaya koymayı hedeflemektedir.

Rekabet İhlali, Demir-Çelik Pazarı, Yatay İşbirliği, Yoğunlaşma Oranları, Rakipler Arası Bilgi Paylaşımı.

The investigation for Arcelor Mittal and Erdemir occured a result of the horizontal co-operation agreement doubt in the market for iron and steel products. The Competition Board decided to start an investigation after gathering the some evidences on these two enterprises information sharings. Wıthin the process of investigation, deep analyzes required on iron and stell market. According to these analyzes the flat and steel market is high concentrated market that has barriers to entry for firms into a market. This speciality of the market is causing the concern for information sharings of the competitives. The findings during the investigation showed that the agreement between Erdemir and ArcelorMittal was about affecting the relevant market. And this study aimes to exhibit the concept of competiton infrignment over the agreement between competitives, relevant market, concentrated market rates, cross-shareholdership and information sharing terms with analyzing the decision.

Competition Infrignment, Flat-Steel Market, Horizontal Co-Operation, Concentration Rates, Information Sharing Between Competitives.

GİRİŞ

"Ronald [Coase] antitröst hukukundan artık bıktığını, çünkü yargıçların fiyatlar arttığında ortada tekel olduğuna, fiyatlar düştüğünde yıkıcı fiyat uygulaması olduğuna, fiyatlar aynı kaldığında da uyumlu eylem olduğuna hükmettiğini söyledi1.

Ülkemizde daha önce bir devlet işletmesi olan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. halen pek çok alt pazarda lider konumda bulunmaktadır. Dünya çapında bir demir çelik üreticisi olan Arcelor Packaging International S.A. ise yerli iştiraki olan ArcelorMittal Grubu vasıtasıyla iç piyasa talebinin ithalat yoluyla karşılanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden rakip konumunda bulunan bu iki teşebbüs ilgili coğrafi pazar olan Türkiye'de oldukça büyük bir pazar payına sahiptir. Demir çelik pazarı gibi ilk yatırım maliyetleri açısından piyasaya giriş engelinin bulunduğu bir pazarda, işbirliği yapmak ancak küçük teşebbüsler arasında tesis edildiği müddetçe hoş görülebilir olacaktır.

REKABET KURULU KARARI1. SORUŞTURMA SÜRECİ

Demir çelik sektöründe rekabet ihlaline yola açtığı iddia edilen bir gizli anlaşmanın varlığı, 11.12.2007 tarihinde Rekabet Kurumu'na ihbar edilmiştir. Kimliğinin gizli tutulması talebinde bulunan başvurucunun şikâyeti doğrultusunda ön inceleme başlatılmıştır. Aleni ticaret sicili kayıtları üzerinden paydaşlığa ilişkin sicil bilgileri. incelenerek rakip teşebbüslerin hissedarlık ilişkisine sahip olduğu tespit edilmiştir. Hissedarlık ilişkisinin rekabete duyarlı bilgi koordinasyonuna yol açabileceğine ilişkin rekabet hukuku tezleri nedeniyle iddialar daha da önem arz etmiştir. Sebebiyet vereceği öngörülerek kurul tarafından soruşturma açılması yönünde karar verilmiştir.