Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İstinaf’ın Diğer Kanun Yollarıyla Karşılaştırılması

Comparison of Appeals With Other Legal Remedies

Fırat KORKMAZ

İstinaf ilk derece mahkemesinin kararını erteleyici ve aktarıcı etkiye sahip bir kanun yoludur. Makalemizde istinafın özellikleri diğer kanun yollarıyla mukayeseli olarak incelenmiştir. Böylece istinaf hukuki müessesi teorik bir bakış açısıyla irdelenmiştir.

İstinaf, Kanun Yolu, Temyiz, Somut Olay Adaleti, Dar İstinaf.

Appeals (istinaf) is a legal remedy which has got effect of delay and transmit of the court of first instance’s verdict. In our article features of the appeals (istinaf) has analysised by a comparasive way with other legal remedies. By this way as a leagal foundation appeals (istinaf) has explicated in theoretical perspective.

Appelate, Legal Remedy, Appeal, Justice into Present Case, Limited Appelate.

GİRİŞ

İstinaf denetimi Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nu ile kabul edilmiş nihaî hükmün kesinleşmesini erteleyici ve nihaî hükmü üst derece mahkemesine aktarıcı etkiye sahip bir kanun yoludur. Kanun yolu olarak istinaf birinci derece mahkemelerinin kararlarını denetim ihtiyacı sebebiyle ihdas edilmiş, kendisine özgü yapısı ve işleyişiyle, denetim işlevine sahip diğer kanun yollarından farklılık arz eden bir hukuki kurumdur.

Kanun yollarının amacı verilen kararların maddî bakımdan doğruluğunu temin edip hukukun uygulanmasındaki birliği sağlayarak hukukun gerçekleşmesine hizmet etmektir. Temel olarak her kanun yolu aynı amaca hizmet etse de, kanun yoluna ait amaçların gerçekleştirilmesinde, her kanun yolu kendisine özgü farklı işlevsel ve amaçsal özellikler gösterebilmektedir. Bu sebeple kanun yolları doktrinde birçok farklı tasnife tâbi tutulmuştur. Kanun yollarının birbirlerinden farklarının ve benzerliklerinin ortaya koyulabilmesi için Hukuk Muhakemelerinde kabul edilmiş kanun yollarının ve bunlara dair özelliklerin, kanun yolu kavramına ait doktrinde kabul edilmiş kıstaslar bağlamında değerlendirilerek mukayese edilmesi gerekmektedir.

Makalemizde istinafın diğer hukuki çarelerle arasında ilişkiler de gözetilerek bir kanun yolu olarak istinafın genel olarak özelliklerine değinilmiş, istinafın amacı, işlevi, şekli özellikleri diğer kanun yollarının özellikleriyle mukayese edilmek suretiyle istinaf kanun yolunun mahiyeti ortaya konulmaya çalışılacaktır.