Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tüketici Davaları Bakımından Tüketici Kavramı

The Consept of “Consumer” Regarding the Consumer Litigation

Mehmet Akif TUTUMLU

Bir uyuşmazlık, tüketici uyuşmazlığı niteliğinde ise, tüketici davalarına konu olabilir. Tüketici uyuşmazlığının varlığından söz edilebilmesi için ise, “tüketici” kavramının ortaya konması gerekmektedir. Çalışmada “tüketici”nin; tanımı, unsurları ve kapsamı Yüksek Mahkeme kararları ile birlikte ele alınmıştır.

Tüketici Uyuşmazlığı, Tüketici İşlemi, Tüketim Amacı, Tüketici Sıfatı.

A conflict could be the subject of a consumer litigation provided that it is a consumer conflict. To mention the presence of a consumer litigation, the notion of “consumer” shall be determined. In this publication, the definition of consumer, its elements, its comtemt will be treated with the jurisprudence of the High Court.

Consumer Litigation, Consumer Transaction, Consumption Purpose, Consumer Tittle.

I. TÜKETİCİ UYUŞMAZLIĞI

Tüketici hukukunu düzenleyen mevzuatta tüketici uyuşmazlığını tanımlayan bir hüküm mevcut değildir. Bununla beraber mevcut tüketici hukuku normlarından hareketle anılan kavram hakkında bir anlayış geliştirmek mümkündür.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun1(TKHK)’nın Tüketici Mahkemelerinin görevini belirleyen 73/1'inci maddesi hükmü şöyledir:

Tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemeleri görevlidir.”