Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İsviçre Medeni Kanunun’a (ZGB) Göre Yetişkinlerin Korunması Hukuku

Law of Protection of Adults According to Swiss Civil Code (ZGB)

Heinz HAUSHEER


Türk Medeni Kanunu’nun kaynağını oluşturan İsviçre Medeni Kanunu’nun 360-456. maddeleri arasında yer alan “Vesayet Hukuku” başlığı altındaki hükümler; 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren “Yetişkinlerin Korunması” başlığı altındaki yeni hükümlerle tamamen yürürlükten kaldırılmıştır. Yeni hükümlerle birlikte, yetişkinlerin korunması ile ilgili olarak “Bakım Vekaleti” ve “Tedavi Vekaleti” başlıklı iki yeni vekalet türü düzenlenmiştir. Ayrıca yine bu yeni Kanun metni ile vasilik, vesayet organları yürürlükten kaldırılmış ve bunların yerine altı tür kayyımlık öngörülmüş. Merkezi ve yerel yetişkinleri koruma makamlarının görev ve sorumlulukları düzenlenmiştir.

Yetişkinlerin Korunması, Bakım Vekaleti, Tedavi Vekaleti, Refakatçi Kayyımlık, Kapsamlı Kayyımlık.

Provisions under the title of “Guardianship Law” between articles 360 and 456 of Swiss Civil Code which is taken as reference by Turkish Civil Code are totally abolished with the new provisions under the title of “Protection of Adults” which entered into force on 1 January 2013. Regarding the protection of adults, two new types of mandate which are titled as “Nursing Mandate” and “Treatment Mandate” are brought by the new provisions. Moreover, guardianship and guardianship bodies are abolished and six types of trusteeship are envisaged. Duties and responsibilities of central and domestic authorities of protection of adults are regulated.

Protection of Adults, Nursing Mandate, Treatment Mandate, Companion Curatorship, Comprehensive Curatorship.

I. AİLE HUKUKUNA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLERİN ÖN ETABI OLARAK İSVİÇRE VESAYET HUKUKUNDA YAPILAN TOPTAN DEĞİŞİKLİK

19 Aralık 2008 tarihinde Federal Meclis tarafından Aile Hukukunun üçüncü alt kısmını oluşturan, İsviçre Medeni Kanunun 360-456 maddeleri arasında "Vesayet Hukuku" başlığı altındaki kısmı yürürlükten kaldırılmış yerine tamamen yeni "yetişkinlerin korunması" hükümleri konmuştur.

Bu değişiklikler mevcut kanun maddelerinde eskisinin numaraları aynen alınmış, ekleme madde konmamıştır. Kişiler hukukunda fiil ehliyetine ilişkin bazı kanun hükümlerinde bir yer değişikliği de yapılmamıştır. Bu değişiklikle ilgili olarak HMK'nınn 13 ila 17d maddeleri yine kantonlara bırakılmış, resmi makamların kuruluşu ağırlıklı olarak profesyonelleştirme ve merkezileştirmeye ilişkin hükümlerin 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe gireceği öngörülmüştür.

Bu tarih itibariyle, 1974 yılından beri, arada büyük zaman dilimleri işlemiş olsa bile, birbiriyle bağlantılı (evlat edinme, çocuk hukuku, evlilik ve evlilik mal rejimleri hukukuyla evlenme ve boşanma alanlarına ilişkin) kapsam dışı aile hukuku reformları tamamlanmış oldu. İsviçre Aile Hukukunun oldukça uzun reform dönemleri geçirmiş olması rağmen İsviçre aile hukukunda toplam tamamına yönelik, yine tekrar yeni değişiklikleri yapması gündeme getirilmektedir. Bunlar yalnızca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin oldukça önem arz eden içtihatlarından kaynaklanamamaktadır.