Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5791 Sayılı Kanunla Getirilen Yenilikler ve Uyuşmazlık Mahkemesi Üzerine Bir İnceleme

Hüseyin BİLGİN

ÖZET:

5791 sayılı Kanun ile, 2247 sayılı Kanunla düzenlenen Uyuşmazlık Mahkemesi hakkında önemli bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu çalışmada yeni kanuni değişikliklerin neler olduğu, mahkemenin oluşumu, genel olarak gördüğü işler ve çalışma usulü hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Uyuşmazlık Mahkemesi, 2247 Sayılı Kanun, 5791 Sayılı Kanun, Olumlu Görev Uyuşmazlığı, Olumsuz Görev Uyuşmazlığı, Hüküm Uyuşmazlığı.

Giriş

23.07.2008 tarihinde kabul edilen ve 06.08.2008 günlü ve 26959 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5791 sayılı Kanun ile, Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda değişiklik yapılmıştır. 5791 sayılı Kanun, yürürlük maddesi ve uygulama maddesi olan son iki maddesiyle birlikte 14 maddeden oluşmaktadır. Kanunun 11. maddesiyle geçici bir hükme yer verilmiş iken, sadece 12. maddesinde 2461 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununun bir maddesinde değişiklik yapılmıştır. Kanunun kalan 10 maddesi ise, 2247 sayılı Kanunda yapılan değişiklikleri içermektedir.

Bu çalışmamızda genel olarak Uyuşmazlık Mahkemesinin yapısını, mahkemede kimlerin görev yaptığını, bu kişilerin nerelerden ne şekilde seçildiğini, mahkemenin işleyişini, önüne gelen uyuşmazlıkları hangi yöntemlerle çözümlediğini, kararlarının niteliğini, gördüğü işlerin türlerinin neler olduğunu ve bu işlerde ne şekilde bir başvuru yolu izlenmesi gerektiğini ele aldık. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz üzere 5791 sayılı Kanun ile Uyuşmazlık Mahkemesi ile ilgili 2247 sayılı Kanunun 10 maddesinde değişiklik yoluna gidildiği için, yapılan bu değişikliklerin neler olduğunu, önceki düzenlemeyle birlikte ele alarak yeni durumun ne getirdiğini inceledik.