Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

TMK’nın Vesayete İlişkin Hükümleri ve Uluslararası Vesayet Hukukundaki Yeni Gelişmeler

Provisions of Turkish Civil Code (TMK) on Guardianship and New Developments in International Guardianship Law

İbrahim KAPLAN

Bu makalede 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun vesayete ilişkin hükümleri ve bununla birlikte Vesayet Hukuku'ndaki yeni gelişmeler kapsamında, 13 Ocak 2000 tarihli yetişkinlerin korunması hakkında on bir Avrupa ülkesi tarafından imzalanan Uluslararası La Haye Yetişkinlerin Korunması Anlaşması'nın 59 maddeden oluşan hükümleri incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Ayrıca 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren İsviçre Medeni Kanunu'nun 360 ile 456. maddeleri arasındaki hükümler ayrıntılı olarak incelenmiş, yeni kanun metninde yer alan yeni kayyımlık türleri açıklanmıştır.

Yetişkinlerin Korunması, Uluslararası Yetişkinlerin Korunması Anlaşması, Yetişkinleri Koruma Makamları.

Provisions relating to guardianship of No. 4721 Turkish Civil Code which entered into force on 1 January 2002 and provisions of the Convention of 13 January 2000 on the International Protection of Adults signed and ratified by eleven European states under the contemporary developments in Guardianship Law are examined in this article. Also, provisions between Articles 360 and 456 of Swiss Civil Code which entered into force on 1 January 2013 are particularly examined and new types of trusteeship envisaged in the new code are also described.

Protection of Adults, Convention on the International Protection of Adults, Protection of Adults Authorities.

I. 1 OCAK 2002 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİREN 22 KASIM 2001 TARİH VE 4721 SAYILI TÜRK MEDENİ KANUNUN ÖZEL VESAYETE İLİŞKİN HÜKÜMLERİNE GENEL BİR BAKIŞ

Vesayet, velayet altında bulunmayan küçüklerin ve istisnai olarak, velayet altına alınmamış bazı erginlerin korunması amacıyla kabul edilen bir hukuki kurumdur. Bu hukuki kurum sayesinde, kişisel ve mali menfaatlerini koruma gücünden yoksun olan küçüklerin ve ergin oldukları halde, velayet altına alınmamış, ancak özel bakım gerektiren kişilerin bakılması ve temsil edilmesi ile onlara özen gösterilmesi, vesayet makamı (sulh hukuk mahkemesi) ile denetim makamının (asliye hukuk mahkemesi) gözetiminde olan gerçek kişilerce (vasiler tarafından) sağlanır.

Türk Medeni Kanununun Aile Hukuku Kitabının üçüncü kısmı, "Vesayet" başlığını taşımaktadır.

MK 394-494. hükümleri, "dar anlamda vesayet hukukuna" ilişkin düzenlemeleri içermektedir.