Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ücretten Doğan Sorumluluk

Öcal Kemal EVREN

Genel ücret ödeme sorumluluğu, yapılan işin karşılığı olarak iş sahibi olan işverene aittir. Bu sorumluluk özel bir takım düzenlemeler dışında tek başına uygulanmaktadır. Alt işverenlik uygulamaları, geçici iş ilişkisi ve işyerinin devri hallerinde ise asıl işveren, geçici olarak işçiyi devralan işveren ve işyerini devreden işveren de ücret ödemeden sorumlu tutulabilmektedir. Bunun yanında belirli hallerde ücret ödeme konusunda üçüncü kişiler de sorumlu olabilmektedir. İşverenin ücret ödeme sorumluluğu, ücret ödendiğinin ispat külfetini de genel olarak işverene yüklemektedir ve işverenin bu bağlamda, kuvvetlerine göre çeşitli ispat vesikalarını kullanması mümkün ve zorunlu hale gelmektedir. Ücretten doğan sorumluluk bir yönüyle ücretin tam, zamanında, belirlenen yerde ve şekilde işçiye ödenmesini içerirken, bir yönüyle de ücret ödeme hususunda işvereni eşit davranmaya zorlamaktadır.

Ücret, Tek Başına Sorumluluk, Birlikte Sorumluluk, Üçüncü Kişilerin Sorumluluğu, İspat Külfeti, İspat Vesikası, Delil, İkrar, Senet, Tanık İfadesi, Yemin, Ücret Ödeme Borcu, Eşit Davranma Borcu.

Giriş

Modern ekonomiler içinde, ücret, işçi ve ailesinin yegane geçim kaynağı olması itibariyle, elde edilmesini sağlamak ve korumak açısından sosyal hukuk anlayışı ile davranan sosyal devlet uygulamalarının temel uğraşı konularından biri olmuştur.

Bu anlamda Anayasamıza göre bir sosyal devlet olan ülkemizde de ücretle ilgili pek çok düzenleme yapılmıştır. İş hukuku sistemimiz de ücretle ilgili düzenlemeleri en çok içeren hukuk alanlarından biridir. Bu haliyle iş hukuku sistemi içinde ücrete ayrı bir değer verilerek, ücretin elde edilmesini sağlamak, özellikle işveren ve üçüncü kişilere karşı ve hatta işçinin kendi uygulamalarına karşı korumak ve ücretli izinlerle dinlenme hakkını kullandırmak şeklinde gruplandırabileceğimiz çeşitli hükümlere yer verilmiştir.

Ancak öncelikli konuyu ücretten kaynaklanan sorumluluğun kişi ve konu itibariyle belirlenmesi teşkil etmektedir. Aksi halde ücretle ilgili yukarıda sayılan amaçların gerçekleşmesi mümkün olamayacaktır. Zira kişi ve konu itibariyle ortaya konmayan bir sorumluluk kavramının herhangi bir konu için herhangi birine yükletilmesi de söz konusu olamayacak ve ücretin kanunların isteği dışında ve kanunlara aykırı olarak belirlenmesi, kesilmesi, el konulması, işçilerin dinlenmeden çalışması gibi istenmeyen ve toplumu derinden etkileyebilecek sorunlar baş gösterebilecektir.