Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ticaret Şirketi Hisselerinin Teslimi Hakkındaki İlamların İcrası

The Enforcement of The Restitution Judgments on The Company Shares

Okay Durman

Türkiye’de ticari hayatın gelişmesi ve şirketlerin sayısında görülen artışa paralel olarak, şirket hisselerinin kolayca el değiştirmesini sağlayan mevzuat hükümleri nedeniyle şirket hisselerin devrinden doğan uyuşmazlıkların giderilmesine yönelik davaların sayısı da artmaktadır. Ayrıca halka açık şirketlerin hisselerine ulaşma kolaylığı, bu tür işlemlerin çeşitliliği ve sayıca fazlalığı, bu hisselerin devrine yönelik aracı kurumlarla müşterileri arasındaki uyuşmazlıkların artışını da beraberinde getirmiştir. Tüm bu nedenlerle mahkemeler, şirket hisselerinin teslimi hakkındaki davalar çerçevesinde kararlar vermekte ve bunların icrası için de icra müdürlüklerinin uygulamaya geçmesi gerekmektedir. Bu durum da sorunlar doğurabilmektedir.

Şirket Hissesi, Taşınır Teslimi, İlamın İcrası, Değer Tespiti.

In parallel to the developments in the commercial life and the increasing number of the companies, the number of the civil cases on the resolving of the conflicts regarding the transfer of the shares has also been increasing depending on the legislation enabling the easy transfer of them. Besides, the accessibility to the public companies’ shares and the increasing number and range of the transactions regarding the public companies shares’ transfers has been leading to the increase of the civil cases between the brokerage institutions and their clients. For all these reasons the courts decide on the delivery of the shares as part of the cases and the execution offices have to attempt to perform their duties. This may cause some issues.

Share, Delivery of Tangible Assets, Enforcement of Judgments, Valuation.

A. GENEL OLARAK TAŞINIR TESLİMİ

Uygulamada icra dairelerini uğraştıran ilamların icrası hükümlerinden biri de, taşınır teslimine ilişkin İİK m.24 hükmüdür. Konumuz açısından belirtmek gerekirse, bir ilam şirket hisselerinin teslimine ilişkin ise, hisseler, İİK anlamında "taşınır mal" hükmünde olduğundan, ilamın icrası da İİK m.24'te düzenlenen taşınır malın teslimine dair ilamların icrası hükümleri çerçevesinde yürüyecektir.

İİK'da ilamsız takip yolları sadece para ve teminat alacakları için (istisnaen bkz. İİK m.269-ilamsız tahliye) düzenlenmiştir. Buna karşın taşınır teslimi, İİK'nın "İlamların İcrası"na ilişkin İkinci Bap hükümleri arasında, m.24'te düzenlendiğinden, taşınır tesliminde tek yol ilama dayalı takip yürütmektir, ilamsız icra yoluna başvurulması olanaklı değildir.1 Ayrıca HUMK m.443 gereği, taşınır teslimine ilişkin ilamların icrası açısından kesinleşme şartı aranmaz, kesinleşmeksizin dahi bu tür ilamların icraya konulmaları olanaklıdır.

Bir taşınırın teslimine dair ilamın ve takip talebinin icra dairesine verilmesiyle icra müdürü taşınır teslimine ilişkin örnek 2 numaralı icra emri düzenler. İcra emri takip talebine ve ilama uygun olmalıdır; aksi halde süresiz şikayet yoluna başvurulabilir.2