Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Limited Ortaklığın Haklı Sebeple Feshi

Termination of Limited Partnership Due to Justification

Leyla Ulukaya

Türk Hukukunda genel itibariyle önem arz eden bir konu olan haklı nedene, kanunlarda farklı hukuki kurumların düzenlenmesinde yer verilmiş olup, yeni ticaret kanununda da başta tüm ticaret şirketleri olmak üzere Limited ortaklıkta da çeşitli noktalarda ele alınmıştır. TTK’da Limited ortaklıkta haklı nedenle fesih eski ticaret kanununa kıyasla daha ayrıntılı düzenlenmiştir ve mahkemeye fesih dışında alternatif çözüm yollarına karar verme konusunda takdir yetkisi tanınmıştır. Mahkeme bu takdir yetkisini kullanırken ortaklığın yapısı, ortakların menfaatleri, diğer ortaklar ile olan ilişkileri ve nihayet ortaya çıkan sebebin niteliği çerçevesinde çözüm yolunu belirleyecektir. Özellikle çoğunluğun gücünü kötüye kullanması noktasında önleyici bir tedbir olarak nitelendirebileceğimiz haklı nedenle feshi her ortak mahkemeden talep etme hakkına sahiptir. Haklı sebebin kavram olarak ne anlam ifade ettiği gerek kanun metninde gerekse madde gerekçesinde ya da TTK’nın diğer hükümlerinde düzenlenmemiş olduğundan bu husus öğreti ve yargı kararlarıyla tamamlanacaktır. Bu dava yenilik doğuran bir dava olmakla son çare niteliğindedir.

Limited Ortaklık, Fesih, Haklı Neden, Fesih Davası, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, Hakimin Takdir Yetkisi.

Justification - important topic in Turkish legal system- is given in the regulation of various legal bodies in various laws; all trading companies especially including Limited companies in the new trade law is primarily discussed at various points.TTK Limited Partnership in the termination right is held more reason by analogy to the old trade law, to decide on alternative dispute resolution outside the court the discretion of termination has been given. Court structure of the partnership using this discretion, the interests of the partners, in the context of the nature of the relationship and eventually causes associated with other partners will determine the solution. In particular, the power of the majority can be described as a preventive measure at the point of termination of abuse of right reason, each partner is entitled to request from the court. Rightly concept because their meaning in the text of the law should grounds of both substances or TTK is the unedited will be complemented by other provisions in this regard doctrine and judicial decisions. This being the case give rise to a new trial is the last resort nature.

Limited Partnership, Termination, Justification, Action for Annulment, Turkish Commercial Code no: 6102, Judical Discretion.

§ GİRİŞ

Ticari hayatta vazgeçilmez bir hal almış ortaklık ilişkileri bir yandan ilişkilerin sağlam bir temele oturtulması, diğer yandan ise, olası bir menfaat çatışması halinde ortaklık ilişkisindeki her bir bireyin haklarını ölçülü ve adil bir şekilde korumayı sağlayacak hükümlerin düzenlenmesini gerektirir. Ticaret Kanunlarımız da gerekli olan bu düzenlemeler yer yer kendini yenileme ve devam eden hayatın akışına uyum sağlama adına değişikliklere maruz kalmıştır. Bahsedilen menfaatlerin korunması adına düzenlenen kurumlardan biri ise, haklı sebeple ortaklığın feshi davasıdır. Bu kurum limited ortaklıklarda eski Ticaret Kanunumuzdan bu yana uygulana gelmektedir.

Sürekli ilişkilerden biri olan ortaklık ilişkisi de bazı sebeplerden ötürü ortaklar için katlanılmaz bir hal alabilmektedir. Ortaklardan, ortaklık ilişkisini bu denli çekilmez boyuta vardıran sebeplerle devam ettirmelerini beklemek ise, doğruluk ve dürüstlük kuralları ve kişilik haklarına aykırılık teşkil edecektir.

Limited ortaklıklarda haklı sebeple fesih her bir ortağa bireysel olarak tanınmış bir haktır. Buna ilişkin madde hükmü de emredici nitelik arz etmekte olup, bu hak ortağın aleyhine olarak sınırlandırılamaz ve kaldırılamaz.