Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İdari Yargıda Kararın Düzeltilmesinin Hukuki Niteliğine İlişkin Sorunlar

Issues Regarding the Legalnature of Correction of
 Judgement in Administrative Jurisdiction

Harun YILMAZ

İdari yargıda kararın düzeltilmesi, temyiz ya da itiraz mercilerinin temyiz ya da itiraz başvuruları üzerine verdikleri kararların kanunda belirtilen nedenlerden dolayı aynı merciler tarafından tekrar gözden geçirilmesini sağlayan bir kanun yoludur. Böylelikle kararın düzeltilmesi ile varılmış olan hükümlerdeki olası hataların bertaraf edilmesi sağlanabilecektir. Bununla birlikte kararın düzeltilmesi, kanun yolları içinde bulunduğu yer başta olmak üzere yapısal ve işlevsel açıdan pek çok tartışmalı hususu da bünyesinde barındırmaktadır. Söz konusu tartışmaların konuya ilişkin hükümlerden ve bu hükümlerin karar mercilerince farklı yorumlanmasından kaynaklandığını söylemek mümkündür. Çalışmamızda gerekliliği bile hali hazırda tartışma konusu olan kararın düzeltilmesine ilişkin sık karşılaşılan ve tartışma yaratan hususlar, mahkeme içtihatları ışığında incelenme konusu yapılacaktır.

Kararın Düzeltilmesi, İdari Kanun Yolu, İdari Yargı, Katılma, Feragat.

Correction of Judgement is an administrative remedy through which the decisions given by the courts are being appealled
to be reviewed by the same, as per reasons mentioned in the administrative jurisdiction. Thus possible errors in the
decisions will be provided to remove with the correction of judgement. Additionaly correction of judgement has many 
controversial issues on structural and functional aspescts especially with regard to its place within administrative
remedies. Its possible to say that the said contraversy rises from different interpretation of the relevant provisions before
courts. In this study the correction of judgement, whose neccesity is still being debated, will be discussed in light of court
desicions.

Correction of Judgement, Administrative Remedy, Administrative Jurisdiction, Accession, Waiver.

GİRİŞ

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “Kararlara Karşı Başvurma Yolları" ismini taşıyan üçüncü bölümünde kendine yer bulan ve kanunun lafzıyla “kararın düzeltilmesi" olarak nitelendirilen müessese, yapısı gereği idari yargılama hukuku açısından birçok sorunu bünyesinde barındırmaktadır. Söz konusu sorunların çeşitlerine ve bu sorunların altında yatan nedenlere geçmeden önce genel olarak bir kanun yolu olduğu kabul edilen kararın düzeltilmesinin tanımını yapmak uygun olacaktır. Buna göre; kararın düzeltilmesi, hükmü veren mahkemeye müracaatla kararın yeniden incelenmesini ve tavzihini isteme yoludur1.

Kararın düzeltilmesi, kendine özgü bir kurum olması dolayısıyla çözülmesi gereken birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bir kanaate varılması elzem olan ilk husus, şüphesiz, kararın düzeltilmesinin kanun yolları içindeki konumuna ilişkindir. Bu soruna ek olarak, hangi kararlara karşı bu yola başvurulabileceği konusu da dikkatle incelenmelidir. Zira kararın düzeltilmesinin niteliğine ilişkin varılacak sonuç, bu konuyu gündeme getirecektir.

İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun ilgili kurumu düzenleyen 54. maddesi uyarınca, kararın düzeltilmesine bir defaya mahsus olmak üzere başvurulabilir. Ancak bu husus, Danıştay kararlarından da anlaşılacağı gibi, farklı algılanmakta ve böylece çözülmesi gereken bir soruna yol açmaktadır.