Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yunanistan’ın Almanya ile Yaşadığı Savaş Tazminatı Tartışmasının Gündeme Getirdikleri: Federal Almanya Cumhuriyeti Nazi Almanyası’nın Devamı Mı? Anayasa Hukuku ve Uluslararası Hukuk Açısından Bir Değerlendirme

Questions Arising from the Dispute between Greece and Germany Relating war Damages Compensation: Is German Federal Republic legal successor of Nazi Germany? A Consideration in terms of Constitutional Law and International Law

Ahmet Mert Duygun

26 Ocak 2015 seçimlerinin ardından iktidara gelen SYRIZA hareketinin Almanya’dan II. Dünya Savaşı’ndaki zararlara ilişkin tazminat talebi, Almanya’da 1990 tarihine kadar süregelen bir tartışmayı canlandırmıştır. Bu tartışma, Federal Alman Cumhuriyeti’nin Nasyonal Sosyalist Almanyası’nın hukuki ardılı olup olmadığına odaklanmaktadır. Bu tartışma, birçok farklı Almanya teorisi ve Alman Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına konu olmuştur.

Savaş Tazminatı, Nasyonal Sosyalizm, Federal Alman Anayasa Mahkemesi, Vatandaşlık, Federal Alman Cumhuriyeti, Alman Demokratik Cumhuriyeti.

The compensation demands for war loses that have been alleged by SYRIZA movement ruling Greece since 26. Januar 2015 elections have stimulated the discussion that were popular in Germany until 1990. This discussion focussed on whether German Federal Republic is legal successor of National Socialist Germany or not. It was mentioned in various Germany theories and decisions of German Federal Constutional Court.

War Damages Compensation, National Socialism, German Federal Constutional Court, Citizenship, German Federal Republic, German Democratic Republic.

GİRİŞ

Yunanistan'da 26 Ocak 2015 tarihinde yapılan seçimlerde radikal sol SYRIZA hareketinin iktidara gelmesi sadece Yunanistan'da değil, tüm dünyada birçok siyasi ve hukuki tartışmaları tetiklemiştir. Bunlardan biri ise SYRIZA hükümetinin Almanya'dan II. Dünya Savaşı sırasında Nasyonal Sosyalist rejimin Yunanistan işgali sırasında yol açtığı zararlardan ötürü ortaya konulan savaş tazminatı taleplerini daha yüksek sesle dile getirmesidir.1 Federal Almanya Cumhuriyeti bu talebi reddetmiştir. Bu talebin reddedilmesine ilişkin gerekçeler şu şekilde özetlenebilir:

(1) Federal Almanya Cumhuriyeti, devletler hukuku bağlamında ve anayasal anlamda 1945'te varlığı sona eren Nazi Almanya'sının (Drittes Reich) hukuki ardılı değildir. Bu sebeple Nasyonal Sosyalist rejimin eylem ve işlemlerinden doğan borç ve yükümlülüklerden, Federal Almanya Cumhuriyeti sorumlu tutulamaz.

(2) Federal Almanya Cumhuriyeti, 1991 yılında yapılan Almanya Hakkındaki Nihai Düzenleme Anlaşması ile II. Dünya Savaşı borçlarına ilişkin muhtemel bütün yük ve sorumluluklarından kurtulmuştur.