Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6545 Sayılı Kanun Kapsamında İdari Yargıda Yapılan Değişiklikler

Amendments in Administrative Proceeding as Part of the Law No: 6545

Kerem Öz,Mehmet Fatih Gürkan

6545 sayılı Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yargılamaya ilişkin hizmetlerin hızlandırılması amacıyla idari yargıda birçok değişiklik yapılmıştır. Bu değişikliklerin başında, bölge idare mahkemelerinin istinaf mahkemeleri olarak yeniden düzenlenmesi ile kamu yararı veya ülke menfaatinin söz konusu olduğu bazı davalarda ivedi yargılama usulünün öngörülmesi gelmektedir. Her ne kadar idari yargı alanında son yıllarda birçok değişiklik yapılarak kanun revize edilse de, yeni bir İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun sistematik bir şekilde en baştan yapılması gerekliliği açık bir şekilde ortaya çıkmıştır.

6545 sayılı Kanun ve İdari Yargı, 6545 sayılı Kanun Kapsamında Yapılan Değişiklikler, 5. Yargı Paketi, İvedi Yargılama Usulü, İdari Yargıda İstinaf Mahkemeleri.

By the Law No: 6545 About Amendments in Criminal Law and Some Laws a lot of amendments have been made on the purpose of accelerating services regarding administrative proceeding. The most important ones among these amendments are reorganizing the district administrative courts as first degree appellate courts and providing urgent proceeding in such cases related with public interest or state benefit. Even though the Law have been revised by making some amendments in field of administrative proceeding, the necessity of a new Administrative Jurisdiction Procedures Law which must be arranged entirely and systematically has raised clearly.

The Law No: 6545 and Administrative Proceeding, Amendments as Part of The Law No: 6545, 5. Judicial Package, Urgent Proceeding, First Degree Appellate Courts in Administrative Proceeding.

GİRİŞ

Çalışmanın başlığını taşıyan "6545 sayılı Kanun Kapsamında İdari Yargıda Yapılan Değişiklikler" bağlamında Türk idari yargısında söz konusu kanun ile yapılan kapsamlı değişiklikler ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.

Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 6545 sayılı Kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 18.06.2014 tarihinde kabul edilmiş ve söz konusu Kanun 28.06.2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

6545 sayılı Kanun’la, Türk idari yargı sisteminin temel kanunları olan 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun çeşitli hükümleri değiştirilmiş, kaldırılmış ve bu kanunlarda yeni hükümler öngörülmüştür. Özellikle bölge idare mahkemelerinin istinaf mahkemesine dönüştürülmesi ve kamu menfaatini ilgilendiren uyuşmazlıklarda ivedi yargılama usulünün getirilmesi son derece önemli değişikliklerdir.