Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Delil Niteliğindeki Hakem Heyeti Kararına Karşı İtiraz Davasında Hukuki Yarar

Mehmet Akif TUTUMLU

I- Konunun Sunumu

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun (TKHK) 22/V. maddesi hükmü uyarınca, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti (TSHH) kararlarına karşı, kararların tebliğinden itibaren onbeş gün içinde, taraflarca Tüketici Mahkemesinde itiraz davası açılabilecektir. Anılan madde bu davayı, TSHH’ce verilen ve infazı kabil1 (ilâm niteliğinde) kararlar için öngörmüştür. Burada akla gelen soru şudur: 2008 yılı itibarıyla 827,05 YTL’nin üzerindeki uyuşmazlıklarla ilgili olarak verilen ve bu nedenle “delil” olarak nitelendirilen kararlara karşı da itiraz davası açılabilir mi, böyle bir davada hukuki yarar var mı?

Bu soruyu yanıtlamadan önce bize bu konuda ışık tutacak ilk derece mahkemesinin kararı ile Yargıtay kararını sunmada yarar görüyorum.

II- İlk Derece Mahkemesinin Kararı

DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: İskan ruhsatı bulunmayan davalıya su aboneliğinin tesisine ilişkin Çankaya Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyetince verilen 24.02.2005 tarihli ve 381 sayılı kararın ASKİ Genel Müdürlüğünün savunmasına başvurulmaksızın verildiğini bu kararın yasa ve hukuka aykırı olduğunu iddia ederek iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.