Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Hukukunda İnsan Haklarının Korunması

The Protection of Human Rights in Criminal Law

Muhammed Y. Bezci

Bu makalenin temel dayanak noktasını, bağlayıcı uluslararası hukuki sorumluluklar, insan haklarının gerçekleşmesi ve ceza hukukunun kapsamı konularındaki insan hakları analizler oluşturmaktadır. Mevcut çalışmanın sonuçları, ceza sistemleri arasında yapılan uluslararası karşılaştırmalı analizler, ABD yasal söyleminde devletin cezalandırma gücü ve Amerikan ceza uygulaması konusundaki önceki araştırmalarla aynı yöndedir.

İnsan Hakları, Ceza Hukuku, Cezalandırma, Bağımsızlık

The mainstay of the paper is formed by an analysis of human rights as the subjects of binding international legal obligations, the realization of human rights, and the scope of criminal law. The results of the current study converge with prior research on international comparative analysis among penal systems, the penal power of the state in American legal discourse, and U.S. penal practice.

Human Rights, Criminal Law, Punishment, Autonomy

GİRİŞ

Bu makale, cezanın infazını, hukukun, insanların bağımsızlığına saygı duyma ve koruma işlevini ve cezalandırmanın meşruluğunu inceleyerek mevcut düzenlemelerdeki bir boşluğu doldurma arayışındadır.

I. CEZA HUKUKU, KAMU DÜZENİ VE İNSAN HAKLARI

Reisman, liberal toplumlarda ceza hukuku modellerinde, kabul edilen suçların, bir kısım ahlaki tercihlere veya ahlaki özgürlüklere dayandığını iddia etmektedir.

“En korkunç uluslararası suçların birçoğunda bu suçlardan doğrudan sorumlu birçok birey, ahlakımızı dönüştüren ve bu bireylerin eylemlerini grupsal, kabilesel veya ulusal savunmanın en üst biçimine yükselten kültürel bir evren içinde hareket eder. Bu görüşlerin kültürleşmesinden seneler veya kuşaklar sonrasında, failler bizim ceza sorumluluğu kavramımızın merkezinde yer alan ahlaki tercihlere sahip olmayabilirler.”1