Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anayasa Bilinci

Toplumsal yaşamın çağdaş biçimi, örgütlenerek oluşturulan devlet yapısıdır. Devlet, ulusun siyasal örgütlenmesiyle oluşan, ülkeyi ve ulusu kapsayan bir insan ve hukuk kurumudur. Bu soyut yapımın varlığını güçlendirerek sürdürmesi, yetkilerini ve görevlerini kullanacak organlarını kurması, hizmetle yükümlü olduğu ulusun gereksinimlerini karşılayarak haklarını kullanma, özgürlüklerini yaşama olanaklarını sağlaması, iç ve dış güvenlik önlemlerini alarak ulusun katkılarını alması, bireyler-yurttaşlarla devletin ilişkilerini düzenli yürütecek kuralları edinmesi, yaptırımları belirlemesi için ulusa ilişkin olan egemenliği temsilciler eliyle kullanarak başarılı olması amaçlanır.

Bu amacı yerine getirmek için gerekli olan kaynak ve dayanak, giderek gelişen dünya hukuk düzeni içinde benimsediği gibi ANAYASADIR. Anayasa, devletin kuruluşunu, organların yetki ve görevleri belirtilerek oluşumunu, yurttaşların hak ve özgürlükleriyle devletin yükümlülüklerini, devletle yurttaşlar arasındaki ilişkilerin düzenlenmesini, ulusal egemenliğin kullanma biçimiyle iktidar gücünün tanınma ve değişme koşullarını kapsayan bir kuruluş bölgesidir.

Hukukumuzda ve dış ülkeler hukukunda anayasalar için oldukça değişik anlatımlı tanımlar ve nitelemeler olsa bile genelde birleşilen görüş, yukarıda özetlediğimiz içeriktedir. Devletin projesi, toplumsal uzlaşma belgesi, genel siyaset çizelgesi, devletin doğum belgesi, nüfus kağıdı gibi nitelemelerle anlatılmak istenen, devlet yapısının, ulus yaşamının hukuksal pusulası olgudur. Gerçekte anayasa, ulusal yaşam andıdır.