Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Federal Almanya Anayasasının Amacı
 “toplumsal Bütünleşme” Değildir

The Basic Law For the Federal Republic of Germany is Not For "Social Integration"

Nezahat DOĞAN DEMİRAY

I. SUNUŞ

Almanya’nın saygın gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)’un eki Feuilleton’da 28 Eylül 2011’de Dr. Katia Gelinsky’nin Prof. Dr. Christoph Möllers1 ile yaptığı bir söyleşi2 yayımlandı. Federal Alman Anayasa Mahkemesi (FAYM)3 60 yılı geride bırakırken yapılan bu söyleşi, Avrupa’da ve dünyada hem FAYM’den hem de anayasalar ve anayasa yargısından neler beklendiği ve beklenebileceğine ilişkin özlü ve etkileyici değerlendirmeler içermekte.

Prof. Dr. Möllers’le yapılan bu söyleşi ülkemizde de cevabı aranan sorulara karşılık vermekte bize de yardımcı olabilir. Bunun ötesinde söyleşide yapılan değerlendirmeler bizi aslında cevabı içinde olan en önemli soruya taşıyor: Anayasa Mahkemesi bir demokraside ne işe yarar? İkinci olarak, geleceğe ilişkin başka bir soru daha: Avrupa Birliği Adalet Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile aynı hukuk aleminde var olan bir ülkenin anayasa mahkemesinin içinde yaşadığı zorluklar nelerdir? Hukukçular kadar sıradan insanları da ilgilendiren güncel bir konuda bir akademisyenin çok sade ve açık bir şekilde görüşlerini dile getirdiği bu söyleşi ülkemiz hukukçularının da ilgisini çekecektir.

Bu söyleşiyi Türk okuyuculara sunabilmek için Türkçeye çevirmek ve yayımlamak, en başta bu söyleşiyi yapan Dr. Gelinsky’nin4 bize verdiği izinle gerçekleşebildi, kendisine çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca söyleşiyi çevirip özetleyerek yayımlamak FAZ’nin hukuk bürosunun yönlendirmesi ile mümkün oldu, kendilerine müteşekkiriz.