Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Haksız Mal Edinme ve Olmayan Malın Mal Bildiriminde Gösterilmesi Sorunu

Hüsamettin UĞUR

ÖZET:

Yazıda devleti zaafiyete uğratan sosyal bir yara olan rüşvetle ve yolsuzlukla daha etkin mücadele edebilmek için çıkarılan 3628 sayılı Kanunun 4. maddesinde düzenlenen haksız mal edinme konusu işlenip 12. maddesinde düzenlenen gerçeğe aykırı bildirimde bulunma suçu kapsamında, gerçekte olmayan malın, mal bildiriminde gösterilmesi sorunu ve bu konudaki bir Yargıtay kararı tartışmaya açılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Haksız mal edinme, Gerçeğe aykırı bildirimde bulunma, Olmayan malın mal bildiriminde gösterilmesi, Genel ahlak, Sosyal yaşantı.

Giriş

19.04.1990 tarih ve 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun amacı, “rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele cümlesinden olarak; bu Kanunda sayılanların mal bildiriminde bulunmalarını, bildirimlerin yenilenmesini, mal edinmelerin denetimiyle, haksız mal edinme veya gerçeğe aykırı bildirimde bulunma halinde uygulanacak hükümleri, bu Kanunda belirlenen suçlarla bazı suçlardan dolayı kamu görevlileri ve suç ortakları hakkında takip ve muhakeme usulünü düzenlemektir.” (1. md.)

Anılan Kanunun genel gerekçesine göre1rüşvet ve yolsuzluk fiilleri Devleti zaafiyete uğratan sosyal bir yaradır. Bununla mücadele için getirilen 9.8.1983 tarih ve 2871 sayılı Kamu Görevlileri İle İlgili Mal Bildirme Kanunu uygulamada istenilen sonucu sağlayamamıştır. ... kamu görevlilerinin mal bildiriminde bulunmaları işlemlerine ve bununla ilgili müeyyidelere işlerlik kazandırmak, Cumhuriyet savcısına izin almadan takibat yetkisi vermek, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele olaylarının aydınlatılmasına yardımcı olanlara ikramiye vermek ve bu suretle rüşvet ve yolsuzluklarla daha etkin mücadele edebilmek için bu kanun teklifi hazırlanmıştır.”