Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Baro Disiplin Kurullarının Tarafsızlığına Dair

About the Objectivity of Diciplinary Board of Bars

Ahmet Yağlı

Kovuşturma aşamasında şikayetli avukatın vekili olan avukat, o kovuşturmaya ilişkin disiplin kurulu toplantısına kurul üyesi sıfatıyla katılamaz. Aksi halde tarafsızlık kuralı ihlal edilmiş olacaktır.

Baro, Disiplin, Disiplin Kurulu, Tarafsızlık.

In the prosecution phase, the attorney lawyer of the complained lawyer can not attend the disciplinary board meeting as a board member in relation to the relevant prosecution. Otherwise, this would violate the rule of impartiality.

Bar, Discipline, Discipline Board, Impartiality.

OLAY

Avukat (A) hakkında, bağlı olduğu İstanbul Barosu’na şikayette bulunulmuştur. Bu yazının konusunu oluşturmadığı için şikayetin içeriğine girmeyeceğiz. Şikayet üzerine, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu 24.5.2012 tarihinde disiplin kovuşturması açılmasına karar vermiştir (1136 sayılı Avukatlık Kanunu m. 141). Avukatlık Kanununun 144 vd. maddeleri uyarınca İstanbul Barosu Disiplin Kurulu tarafından yürütülen kovuşturma sırasında şikayetli1 Avukat (A), Avukat (H) tarafından temsil edilmiş ve kovuşturma sonucunda 3.6.2013 tarihinde İstanbul Barosu Disiplin Kurulu, Avukat (A) hakkında disiplin cezası verilmesine yer olmadığı sonucuna ulaşmıştır.

Şikayetçilerin bu karara karşı 1136 sayılı Kanun m. 157 uyarınca yaptıkları itiraz Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu tarafından reddedilerek, İstanbul Barosu Disiplin Kurulunun kararı onanmıştır. Aynı kanunun 129. maddesine göre TBB Disiplin Kurulu yedi kişiden oluşur. Karar, dört olumlu oya karşılık bir karşı oyla alınmıştır. Üyelerden biri mazeretlidir, kurul başkanı için ise karar tutanağında “katılmadı” yazmaktadır. Ancak karardan, başkanın, TBB Disiplin Kurulunun önüne gelen bu dosya ile ilgili işlemlere mi, müzakerelere mi, yoksa oylamaya mı katılmamış olduğu anlaşılamamaktadır. Kaldı ki, kararın imza bölümünde, “başkan vekili” olarak bir üyenin adı görünmemektedir. Dolayısıyla, başkanın toplantıya katılmış olduğu ve fiilen başkanlık ettiği kuşkusu doğmaktadır.

Peki, olayda bizi akademik açıdan ilgilendiren husus nedir? TBB Disiplin Kurulu başkanı ile neden ilgileniyoruz? Bu sorunun yanıtı basittir: Disiplin Kurulu başkanı, şikayetlinin vekili olan Avukat (H)’nin ta kendisidir!