Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Cumhurbaşkanının Seçimine İlişkin Anayasa Mahkemesinin Kararı Üzerine Düşünceler

Reflections on the Constitutional Court’s Decision
 Concerning the Election of the President

Mehmet Akad

Bakır Çağlar’ın Anısına...

Anayasa’nın 101. maddesinde yapılan değişiklikle Cumhurbaşkanlarının seçimi beş yıl olarak belirleniyor ve iki defa seçilme hakkı verilerek eski sistemden ayrılınıyor. Ayrıca Meclis Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’na eklediği geçici maddeyle mevcut ve eski cumhurbaşkanlarının statülerini de belirliyor. Çalışmada Anayasa Mahkemesi’nin geçici maddeye ilişkin yorumunu ve gerekçeli kararını incelerken, Cumhurbaşkanı – Anayasa Mahkemesi arasındaki “hukuki destek” bağını belirleyici olarak alacağız.

Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanının Seçimi, Cumhurbaşkanının Görev Süresi, Anayasa Mahkemesi.

The amendments made in article 101 of The Constitution severs from the former system and enables President to be elected in 5 years term and also to be elected for to two terms. Moreover with the addition of the temporary article in Presidential Election Law, it also adopted the statutes of the current and former President. In this study, while examining Constitutional Court’s interpretation regarding to this temporary article and its opinion (full decision), we will take up “law support” link in determining the connection between Constitutional Court and President.

President, Election of the President, Term of Office of the President, Constitutional Court.

GİRİŞ

“Parlamentoda “Cumhurbaşkanının Partisi” çoğunlukta olduğu sürece sorun yok. Anayasa Mahkemesi'nin de Devlet Başkanı'na Hukuki-lojistik destek sağladığı biliniyor. Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşundan bugüne kadar Cumhurbaşkanı tarafından açılan davalar iptal ya da kısmen iptalle sonuçlandı. Sadece Kenan Evren ve Turgut Özal'ın açtığı birer dava hakkında ret kararı verildi”1.

İşte bu gözlemden yola çıkarak Anayasa Mahkemesi'nin açılan dava üzerine Cumhurbaşkanı'nın seçimine ilişkin Kanun'un bazı maddelerini incelediği kararını konumuzla ilgili kısmıyla ele alarak inceleyeceğim. Bu çerçevede Mahkeme'nin uyguladığı yöntem ve önceliklere de sırası geldiğinde değineceğim.