Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Haciz Tutanağının Aciz Belgesi Olarak Nitelendirilebilmesinin Şartları

Mehmet TAZE

ÖZET:

Çalışmada öncelikle aciz belgesi tanımlanmış ve aciz belgesi türleri üzerinde durulmuş, hangi belgenin aciz belgesi niteliğinde olduğu tartışma konusu yapılmış ve ardından haciz tutanağının aciz belgesi olarak kabul edilebilmesi için gerekli olan hususlar değerlendirilmiş.

Anahtar Kelimeler: Aciz Belgesi, Kesin Aciz Belgesi, Geçici Aciz Belgesi, Aciz Tutanağı, İflas Yolları, Maddi haczi kabil mal.

A- Genel Olarak

Gerek haciz yoluyla, gerek iflas yoluyla takipte amaç, alacaklının alacağının tahsilini sağlamak olsa da bu amaca ulaşılabilmesi her zaman mümkün olmayabilir. Bu durumda alacaklının tahsil edemediği alacağının akıbetinin ne olacağı sorusu gündeme gelir. Alacaklının yürüttüğü takibe rağmen alacağının elde edemediği bir kısmı varsa, alacaklıya, bu kısmı gösterir biçimde icra dairesi veya iflas idaresince aciz belgesi olarak adlandırılan bir belge verilir.

Aciz belgesi, diğer tüm özelliklerinin yanı sıra, İİK. m. 277 vd. düzenlenen iptal davası bakımından özel bir dava şartıdır. Zira borçlunun kendisinden mal kaçırmak amacıyla bir takım tasarruflarda bulunduğunu iddia eden alacaklının, İİK. m. 277 vd. maddeleri uyarınca iptal davası açmak istediğinde, elinde borçlu hakkında verilmiş aciz vesikasının bulunması, davanın görülmesi bakımından zorunludur.