Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anonim Şirketlerde Sermaye Unsurunun İncelemesi

Examination of Capital Factor in Joint-Stock Companies

Ufuk ÜNLÜ

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun anonim şirketlere ilişkin düzenlemelerinde kullanılan “sermaye” sözcüğü, esas sermaye sisteminde sermayeyi ve kayıtlı sermaye rejiminde çıkarılmış sermayeyi ifade eden bir terimdir. Anonim şirketler, Kanunun belirlediği bir sermaye miktarı ile kurulmak zorundadırlar. Bu bakımdan anonim şirketin kurucu unsurları arasında yer alan sermaye kavramına yazımız içerisinde tüm yönleri ve tüm açılımlarıyla değinilmiş ve özellikli durumlar hakkında açıklayıcı bilgiler verilmiştir.

Anonim Şirket, Sermaye, Iskat Usulü, Rüçhan Hakkı.

The word “capital” which is used in Turkish Commercial Code no.6102 arrangements for joint-stock companies is a term expressing the capital in principal capital system and issued capital in registered capital regime. Joint-stock companies has to be established with a minimum capital amount determined by the Law. For this reason, the concept of capital which takes place amongst the constituent element of joint-stock companies is mentioned with all its aspects and extensions in our article and explanatory information is given about special circumstances.

Joint-Stock Company, Capital, Annulment Procedure, Priority Right.

I. Giriş

Sermaye kelimesi kabaca üretimde kullanılan mallar veya değerler olarak tanımlanabilir. Anonim şirketlerde her ortak, usulüne göre düzenlenmiş ve imza edilmiş şirket sözleşmesiyle koymayı taahhüt ettiği sermayeden dolayı şirkete karşı sorumludur. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre anonim şirket, kurucuların, kanuna uygun olarak düzenlenmiş bulunan, sermayenin tamamını ödemeyi, şartsız taahhüt ettikleri, imzalarının noterce onaylandığı esas sözleşmede, anonim şirket kurma iradelerini açıklamalarıyla kurulur. Anonim şirketler açısından bu denli öneme sahip sermaye unsuru, yazımız içerisinde tüm ayrıntılarıyla incelenecektir.

II. Sermaye Koyma Borcu

Anonim şirketlerde sermaye olarak konulabilecekler 6102 sayılı Kanunda sayma yöntemiyle belirtilmiştir:

a) Para, alacak, kıymetli evrak ve sermaye şirketlerine ait paylar,