Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Taşkın (Aşkın) Haciz (İKK m.85/I)

Excessive Attachment (BEL art.85/1)

Talih UYAR

İcra memurunun İİK 85/I maddesine aykırı olarak haciz yapmasına uygulamada taşkın (aşkın) haciz denilmektedir. İİK 85. Madde hükmü, ölçülülük ilkesine uygun bir düzenleme olup, borçlunun malları, alacaklının anaparası, faiz ve masraflarda dahil olmak üzere alacağın tamamına yetecek kadar haczedilecek (m.85/son cümle), bu ölçüyü aşacak şekilde haciz yapılamayacaktır.

Taşkın Haciz, Aşkın Haciz, Ölçülülük İlkesi, Haciz.

Realizing the attachment in defiance of the article 85 of Bankruptcy and Enforcement Law by debt enforcer is called excessive attachment in practice. Provision of article 85 of BEL is a regulation suited to principle of proportionality and states that the attachment on the goods of the debtor should be done just enough to compensate all of the debt including capital, interest and expenses (art.85 last sentence) and no attachment would be done excessively.

Excessive Attachment, Principal of Proportionality, Attachment.

Bilindiği gibi; İİK m.85/1 uyarınca, “Borçlunun, kendi yediinde veya üçüncü şahısta olan taşınır malları ile taşınmazlarından ve alacak ve haklarından, alacaklarının anapara, faiz ve masrafları da dahil olmak üzere bütün alacaklarına yetecek miktarı haczolunur”.

Bu hüküm “icra hukukunda ölçülülük ilkesi”ne uygun bir düzenlemedir1. Bu ölçü çerçevesinde borçlunun taşınır/taşınmaz malları haczedilirken, borçlu ve alacaklının karşılıklı çıkarları uzlaştırılarak, yokluğu borçluya en az zarar verecek ve haczi, saklanması, satışı (paraya çevrilmesi) en kolay olacak olan mallara öncelik tanınır2. Çünkü icra memuru (haczi yapan memur) alacaklı ile borçlunun karşılıklı çıkarlarını mümkün olduğu kadar uzlaştırmakla yükümlüdür (İİK m.85/6)3.

İcra memurunun, İİK m.85/1 hükmüne aykırı olarak haciz yapmasına, uygulamada taşkın (aşkın) haciz denilmekte ve bu konudaki şikâyet, kamu düzenine ilişkin olduğundan (İİK m.16/2), süresiz şikâyete tabidir.4