Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bilişim Sistemindeki Verileri Yok Etme, Bozma, Erişilmez Kılma, Değiştirme, Hukuka Aykırı Olarak Verileri Yerleştirme veya Gönderme Suçu ile Bu Suretle Hukuka Aykırı Yarar Elde Etme Suçunun Değerlendirilmesi

Evaluations on Acquisitive Dispositions Made Without Consideration by One of the Spouses in the Lifetime, Within the Scope of the Rules Concerning the Regime of Participation in Acquired Property and Concerning the Inheritance Law

Cengiz APAYDIN

Bilişim suçlarının en önemli kavramlarından olan veri kavramı çok çeşitli değerleri temsil etmektedir. İnternetin ortaya çıkışı ve yaşamın tüm alanlarına girmesi nedeniyle internetin ana konusu olan verilerin korunması büyük önem arz etmektedir. Bilgisayar sisteminde bulunan her türlü yazı, rakam, hesap, resim, şekil, film, video, grafik, kişisel bilgiler, projeler ve görüntüler birer veri olup, çeşitli değerleri temsil etmektedir. Veriler, dar anlamda bireylere ait kişisel güvenlik, iletişim ve mülkiyet haklarının korunması, geniş anlamda ise ülke ekonomisi, kamu güvenliği ve kamu düzeninin korunması açısından her türlü korunmayı gerektirmektedir. İnternetin evrensel oluşu ve uluslararası hareket olanağına sahip olması bilişim suçlarıyla mücadeleyi zorlaştırmaktadır. Bilişim suçlarında faillerin tespiti, suçlara ilişkin delillerin toplanması ve faillerinin yakalanması teknik bir konu olup, teknolojik gelişmeler ve bilişim hukukundaki gelişmeler doğrultusunda ulusal ve uluslar arası soruşturma ve kovuşturmaya ilişkin koordineyi içeren düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Bilişim sistemindeki verileri bozma, verilerini yok etme veya verileri değiştirme suçları sürekli olarak değişen şekillerde işlenmektedir. Bilişim sistemlerindeki verilerin güvenilirliği, bütünlüğü ve işleyişi için önleyici tedbirlerin yanında suçlarla ve suçlularla mücadele için bilişim ceza hukukunun kavramlarını bilen, yorumlayan ve uygulayan uzman cumhuriyet savcıları ve uzman ceza hâkimlerine ihtiyaç bulunmaktadır. Soruşturma ve yargılama özel ve teknik bilgi gerektirdiğinden, bilişim suçlarıyla mücadele için özel mahkemelerin ve cumhuriyet savcılarından oluşan özel bilişim bürolarının kurulması gereklidir. İnternetteki hızlı ve kolay veri iletimi ile virüs programlarının sürekli gelişmesi ve çeşitlenmesi ulusal soruşturma sistemlerinin uluslar arası boyutta diğer devletlerin soruşturma makamları ile kapsamlı bir şekilde işbirliğini zorunlu hale getirmektedir.

Bilişim Kavramı, Bilişim Suçu, Bilişim Sistemindeki Verileri Bozma, Verilerini Yok Etme veya Verileri Değiştirme Suçları, Bilişim Suçlarındaki Soruşturma Yöntemi.

Being one of the most important concepts of cyber crimes, the term of data refers to a variety of values. After the Internet emerged and became widespread in every aspect of life, data protection which is one of the major issues of Internet, has gained utmost importance. All kinds of scripts, numbers, accounts, pictures, figures, films, videos, graphics, personal information, projects and images in the computer system are classified as data, representing a variety of values. All kinds of data requires extensive protection in order to ensure; in the narrow sense, personal security for individuals, protection of property, and communication rights, and in a wider sense, protection of the country’s economy, public order and safety. The fact that Internet is universal and has international mobility, makes it more difficult to combat cyber crimes. The detection of perpetrators in cybercrimes, collection of evidence and criminal arrest of the perpetrators are technical issues. Thus, necessary regulations coordinating national and international investigation and prosecution are required in accordance with technological developments and advances in information technology law. Cyber crimes such as; impairment, annihilation or alteration of data in information system is constantly being committed in various ways. In addition to preventive measures for reliability, integrity and transaction of data in information systems, there is also a need for specialized public prosecutors and criminal court judges, who are conversant with the basic concepts in cyber crimes, and who can interpret and implement them well in order to combat such crimes and criminals effectively. Since investigation and trial of cybercrimes require technical and specialized knowledge, establishment of special courts and special IT departments including specialized public prosecutors are required in order to fight cybercrime. Quick and easy data transmission on the Internet enables constant development and diversification of virus programs, thus, entailing comprehensive collaboration between national investigation systems and the investigation authorities in other states on an international scale.

IT Concept, Cyber Crime, Crimes for the Impairment, And Alteration in the Information System, Investigation Methods for Cyber Crimes.

I. Giriş

Teknolojinin ve internetin gelişmesi ve yaygınlaşması ile bireylerin yaşamlarında ve toplumda büyük değişiklikler meydana gelmektedir. Bu gelişme, insanların hayatını ve devletin kamusal hizmetlerini kolaylaştırmaya devam ederken, bir yandan da çözülmesi gerekli birtakım problemlere yol açmaktadır. Siber suç olgusu bunlardan sadece biridir. Suç, insanlık tarihi kadar eski bir kavramdır. Toplum tarafından suçun önlenebilmesi için, sürekli çözüm yolları aranmıştır. Her dönemde, dönemin şartlarına göre şekil alan suç ve suçlu kavramları günümüzde teknolojik gelişime paralel farklılaşmalar göstermektedir. Bilişim teknolojisinin gelişmesi ve bilginin eskiye göre daha hızla yayılması, önem kazanması, bilginin ekonomik, sosyal, siyasal değerinin artması, bu değerler üzerinde kolay yoldan hak sahibi olmak isteyen kişileri, bilişim teknolojisi marifetiyle suç işler hale getirmiştir1.

Bilgi çağı olarak adlandırılan günümüzde, en büyük değişim ve gelişim tartışmasız teknolojik alanda yaşanmaktadır. Bu gelişmelerin en önemli ayağı olan bilgisayar ve veri iletim sistemleri hayatın her alanına doğrudan etki etmektedir. Yaşanan bu süratli gelişim ve değişim ışığında doğaldır ki bu alanda da çeşitli suç tiplerinin hukukumuza ve terminolojimize girmesi gecikmemiştir. Gerek bilinen, klasik suç tiplerinin bilgisayar ve bilişim sistemleri aracılığıyla işlenmesi gerek bazı eylemlerin doğrudan doğruya söz konusu sistemler içerisinde işlenmesi, ceza hukukunda yeni suç tiplerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur2. Teknoloji endüstrisinin çarpıcı gelişmesiyle birlikte bilgisayar ve iletişim, yani bilişim yaşamımızın omurgası haline gelmiştir3. Bilişim, yalnızca bilgisayarlar aracılığıyla yapılan iletişim olmayıp, bilişim her türlü teknolojik cihazlarla yapılan, hem verilerin işlenmesini hem de bu işlem sonuçlarının aktarılmasını, yani veri içeriğini de içeren otomatik işletmeye dayalı bir kavramdır.

İnsanlık tarihi, insanlığın gelişimi, gelişim sürecindeki sorun ve bunlara çözüm üretme, yeni teknolojik gelişimlerle ilerlemektedir. Bu ilerleme içerisinde internetin ortaya çıkması ve hızla yayılması, birçok kavramın yeniden tartışılması ihtiyacını doğurmuştur. İnternet, yazılı ve görsel medya içerisinde, birçok imkânı kapsayan yeni bir iletişim türü olarak, sanal dünyanın temelini oluşturmuş ve daha sonraları yeni bir yaşam biçimine dönüşmüştür4. Yeni teknolojilerin kötüye kullanılmasıyla da yeni suç araçları, yeni suç alanları ve yeni suç tipleri ortaya çıkmıştır5.