Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme ve Bozma Suçları

Crimes for Prevention and Impairment of The Operation of Information System

Cengiz APAYDIN

Bilişim suçlarıyla mücadelede sınır, demokratik toplumun gereklerine uygun insan hak ve özgürlüklerini koruyarak özgürlük ve güvenlik arasında bir denge olmalıdır. İnternetin evrensel oluşu ve uluslararası hareket olanağına sahip olması bilişim suçlarıyla mücadeleyi zorlaştırmaktadır. Bilişim suçlarının tespiti, delillendirilmesi ve faillerinin yakalanması teknik bir konu olup, teknolojik gelişmeler ve bilişim hukukundaki gelişmeler doğrultusunda ulusal ve uluslararası düzenlemeler gerekmektedir. Bilişim sistemini engelleme, bozma, verilerini yok etme veya verileri değiştirme suçları sürekli olarak değişen şekillerde işlenmektedir. Bilişim sistemlerinin ve verilerin güvenilirliği, bütünlüğü ve işleyişi için önleyici tedbirlerin yanında suçlularla mücadele için bilişim ceza hukukunu ilkeleriyle bilen, yorumlayan ve uygulayan Cumhuriyet savcıları ve ceza hâkimlerine ihtiyaç bulunmaktadır. Soruşturma ve yargılama özel ve teknik bilgi gerektirdiğinden, bilişim suçlarıyla mücadele için özel mahkemelerin ve Cumhuriyet savcılarından oluşan özel bilişim bürolarının kurulması gereklidir. Ayrıca internetin evrensel oluşu ve uluslararası hareket olanağına sahip olması nedeniyle bilişim suçlarıyla mücadele için ceza hukuku açısından işbirliği oluşturulmasına yönelik uluslararası ve uluslar üstü kurumların oluşturulması ve birlikte hareket edebilme olanağının sağlanması gerekir.

Bilişim, Bilişim Suçu, Bilişim Sistemini Engelleme ve Bozma, Bilişim Suçlarında Hukuki Yarar, Bilişim Suçlarının İçtiması.

In campaign against cybercrime, the boundary should be a balance between maintaining freedom and human rights accordance with the requirements of a democratic society and security requirements. Universal Internet access and the international mobility make it difficult to combat cybercrime. While the detection of cybercrimes, nature of evidence, criminal arrest of the perpetrators are technical issues, national and international regulations are necessary in line with technological developments and advances in information technology law. Crime of prevention, impairment, annihilation or alteration of the operation of information system is committed constantly in varying ways. In addition to preventive measures for reliability, integrity and operation of the information systems, there is need for public prosecutors and criminal judges, who are conversant with the principles of cybercrime, interpret and implement to combat criminals. Since investigation and trial require special and technical knowledge, establishment of special information bureau composed of special courts and public prosecutors are required in order to struggle against cybercrime. In addition, due to universal and international mobility of the Internet, the creation of international and supranational institutions, the establishment and facilitation of international cooperation toward criminal law are necessary for the fight against cybercrime.

IT, Cyber Crimes, The Prevention of Information System and the Impairment, Legal Benefits of Cybercrimes, Rally of Cybercrimes.

GİRİŞ

Bilgi çağı olarak adlandırılan günümüzde en büyük değişim ve gelişim tartışmasız teknolojik alanda yaşanmaktadır. Bu gelişmelerin en önemli ayağı olan bilgisayar ve veri iletişim sistemleri hayatın her alanına doğrudan etki etmektedir. Yaşanan bu süratli gelişim ve değişim ışığında doğaldır ki bu alanda da çeşitli suç tiplerinin hukukumuza ve terminolojimize girmesi gecikmemiştir. Gerek bilinen, klasik suç tiplerinin bilgisayar ve bilişim sistemleri aracılığıyla işlenmesi gerekse bazı eylemlerin doğrudan doğruya söz konusu işlemler içerisinde işlenmesi sonucu ceza hukukunda yeni suç tiplerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur1. Teknoloji endüstrisinin çarpıcı gelişmesiyle birlikte bilgisayar ve iletişim, yani bilişim yaşamımızın omurgası haline gelmiştir2.

İnsanlık tarihi, insanlığın gelişimi, gelişim sürecindeki sorun ve bunlara çözüm üretme, yeni teknolojik gelişimler ile ilerlemektedir. Bu ilerleme içerisinde internetin ortaya çıkması ve hızla yayılması, birçok kavramın yeniden tartışılması ihtiyacını doğurmuştur. İnternet, yazılı ve görsel medya içerisinde, birçok imkânı kapsayan yeni bir iletişim türü olarak, sanal dünyanın temelini oluşturmuş ve daha sonraları yeni bir yaşam biçimine dönüşmüştür3. Yeni teknolojilerin kötüye kullanılmasıyla da yeni suç araçları, yeni suç alanları ve yeni suç tipleri ortaya çıkmıştır4. Biz bu çalışmamızda Türk Ceza Kanunu’nun 244’üncü maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarında düzenlenen bilişim sistemlerine karşı işlenen bilişim sistemini engelleme, bozma ve bağımsız bir suç tipi olan bilişim sistemini engelleme veya bozma suretiyle haksız bir çıkar sağlama suçlarını ele almayı ve belirtilen suçları ayrı ayrı incelemeyi tercih etmiş bulunmaktayız. Bu doğrultuda bilişim sistemini engelleme, bozma ve bağımsız bir suç tipi olan bilişim sistemini engelleme veya bozma suretiyle haksız bir çıkar sağlama suçları açısından önem arz eden bilişim ceza hukukunun bazı teknik terimlerinin içerikleri tespit edilecektir.

1. Bilişim Kavramı

Bilişim kelimesi; “İnsanoğlunun teknik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki iletişiminde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin özellikle elektronik makineler aracılığıyla düzenli ve akla uygun bir biçimde işlenmesi bilimi” olarak tanımlanmaktadır5. Bilişim, insanların teknik, ekonomik, siyasal ve toplumsal alanlardaki iletişiminde kullandığı bilginin, özellikle bilgisayar aracılığıyla düzenli ve akılcı biçimde işlenmesi, her türden düşünsel sürecin yapay olarak yeniden üretilmesi, bilginin bilgisayarlarda depolanması ve kullanıcıların erişimine açık bulundurulması bilimidir6. Böylece bilişim, hem verilerin işlenmesini hem de bu işlem sonuçlarının aktarılmasını yani veri içeriğini de içeren bir kavramdır7.