Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6502 Sayılı Kanun ile Eser Sözleşmesinin Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Kapsamına Alınmasının Hukuki Sonuçları

Hakan ACAR

Bilindiği gibi 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile yürürlükten kaldırılmıştır. Yeni Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da getirilen önemli değişikliklerden birisi Yargıtay kararlarıyla kapsam dışı bırakılan eser sözleşmesinin Kanun kapsamına alınmasıdır. Kanaatimizce yanlış olan bu içtihadın Kanun hükmüyle değiştirilmiş olması bir takım önemli sonuçları beraberinde getirmiştir. Özellikle bu değişikliğin uygulamada inşaat sözleşmesi niteliğindeki eser sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde önemli sonuçları olacağı açıktır. Bu makalede eser sözleşmesinin Kanun kapsamına alınmasının hukuki sonuçları araştırma konusu yapılmıştır. Hususiyle sözleşmenin ayıplı bir şekilde ifa edilmesi halinde uygulanacak hükümler mukayeseli olarak incelenmiştir. Makalede konuya ilişkin Yargıtay kararlarından yoğun bir şekilde istifade edilmiştir.

Tüketici Hukuku, Eser Sözleşmesi, Sözleşmeye Aykırılık, Ayıplı İfa

As known Consumer Protection Law of Turkey number 4077, has been repealed by new Consumer Protection Law number 6502. The one of the main changes made by the new law is working contracts which is out of the scope of the previous law by the High Court decisions, now brought into the scope of new Consumer Protection Law. To change this decision which is to me a wrong precedent by law has some important results. Especially in the construction contracts which is accepted as working contract it has very important affects. In this article these results occured with the new law will be observed. Particularly, the articles applied to the issue when the non conformity exists will be examined comperatively. Besides we looked at deeply and widely the High Court decisions about the subjects.

Consumer Protection Law, Construction Contracts, Non conformity of the Contract, Defects Liability.

GİRİŞ

4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un (TKHK) yürürlükte olduğu dönemde eser sözleşmeleri Yargıtay içtihatlarıyla Kanun kapsamı dışında tutuluyordu. Esasen eser sözleşmelerinin de TKHK kapsamında bir tüketici işlemi olarak kabul edilebilmesinin söz konusu olduğu durumların varlığına rağmen Yargıtay TKHK’nun satış sözleşmelerine ilişkin olarak tüketici lehine bir takım koruyucu düzenlemeler getirdiği kanaatindeydi. 6502 Sayılı TKHK m.3/l ise tüketici işlemi niteliğindeki sözleşme türleri arasında eser sözleşmesini de örnek olarak sayarak Yargıtay’ın bu içtihadını değiştirmiştir. Bu çalışmada Yargıtay’ın 4077 Sayılı TKHK dönemindeki anlayışının ne olduğu ile 6502 Sayılı Kanun ile getirilen düzenlemelerin tüketicilerin taraf olduğu ve tüketici işlemi niteliğindeki eser sözleşmeleri açısından ne gibi hukuki sonuçlarının doğduğu incelenmiştir.

6502 Sayılı TKHK ile getirilen en önemli değişikliklerden birisi Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatlarıyla TKHK kapsamı dışında bırakılan eser sözleşmelerinin kanun kapsamına alınmış olmasıdır. 6502 Sayılı TKHK’nun tüketici işlemini tanımlayan 3/l maddesinde, tüketici işlemi olarak kabul edilecek örnek sözleşme türleri arasında eser sözleşmesi de sayılmıştır:

“Tüketici işlemi: Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi, ifade eder.”