Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Eser Sözleşmelerinde Teslim İçin 
Müteahhide Ek Süre Verilmesini 
Zorunlu Kılan Haller

Yusuf BÜYÜKAY

Eser sözleşmesinde, müteahhidin eseri zamanında imal ve teslim etmesi, iş sahibi açısından son derece önemlidir. Ancak, sonradan ortaya çıkar bazı sebepler dolayısıyla, müteahhidin işi zamanında teslim edememesi söz konusu olabilmektedir. Alacaklının müteahhidi temerrüde düşürmek istediği böyle durumlarda, müteahhit kendisine ek süre verilmesini isteyebilmektedir. Müteahhide hangi durumlarda ek süre verileceği ise tamamen tartışmasız bir alan değildir. Bu çalışmamızda, müteahhide ek süre verilmesi gereken durumları Yargıtay uygulamasını da dikkate alarak incelemeye çalıştık.

Eser Sözleşmesi, Eserin Teslimi, Ek Süre

In a contract of work, it is, from the viewpoint of the party ordering work, crucial that the contractor produces and delivers the work in due time. However, as a result of subsequently arising causes, the contractor might not deliver the work on time. In that kind of situations, in which the creditor wants the contractor to default, the latter could apply for a delay, eventually. The circumstances under which a delay is granted the contractor are not beyond controversy. In this article, we tried to analyse these circumstances in consideration of legal practice of the Court of Cassation.

Contract of Work, Delivery of Work, Delay

Taraflar, özellikle iş sahibi açısından eserin belirli bir zamanda bitirilip ayıpsız olarak teslim edilmesi, sözleşmenin en önemli hükümlerindendir1. İş sahibinin en önemli arzusunun, işin zamanında teslimi olmasına rağmen, gerçekte, işin bazen taraflara israd edilebilecek bazen ise taraflara atfı mümkün olmayan sebeplerle geciktirilmesi bir vakıadır. İşin zamanında teslim edilmemesi sebebiyle iş sahibinin, müteahhidi kural olarak temerrüde düşürme hakkı bulunmaktadır. Ancak, öyle gecikme nedenleri bulunmaktadır ki, bunlar bazen işsahibinin kusuru ile ortaya çıkmaktadır bazen de iş sahibinin kusuru olması bile ortaya çıkan gecikme nedenlerinden müteahhidi sorumlu tutmak mümkün olmamaktadır. İşte bu durumlarda müteahhide eseri teslim edebilmesi için ek süre verilmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Uygulamada bu tür problemlerin sayısının azımsanmayacak derecede fazla olduğunu belirtmek yerinde olacaktır.

Bu çalışmamızda kısaca eserin teslimi kavramına değindikten sonra, müteahhide ek süre verilmesi gereken durumları ayrıntılı olarak ele almaya çalışacağız.

I. ESER SÖZLEŞMESİNDE ESERİN TESLİMİ KAVRAMI

Eser sözleşmesi, “iş sahibinin ödemeyi taahhüt ettiği ücret karşılığında, müteahhidin bir eser meydana getirmeyi ve teslim etmeyi üstlendiği iki taraf için hak doğuran ve borç yükleyen bir akit” şeklinde tanımlanmaktadır2.