Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Devlet Memurluğundan Çıkarma

To Depose From Civil Service

Muradiye ÇEVİKÇELİK

Devlet memurlarının kamu idaresinde görev almaları ve kamu yararı amacıyla faaliyette bulunmalarını sebebiyle devleti temsil ettikleri söylenebilir. Dolayısıyla devlet memurlarının özel sektörde görev alan kişilere nazaran davranışlarında daha dikkatli olmaları gerekir. Aksi halde birtakım disiplin cezalarıyla karşı karşıya gelebilirler. Bu cezalardan en ağır olanı ise devlet memurluğundan çıkarma cezasıdır. Buna göre Devlet Memurları Kanunu 125/E maddesinde belirtilen fiillerden birini veya birkaçını gerçekleştiren devlet memuruna bir daha alınmamak üzerine devlet memurluğundan çıkarma cezası verilecektir. Böylelikle kamu hizmetinin eşitlik, devamlılık, tarafsızlık gibi ilkelerinin korunması amaçlanmıştır.

Kamu Görevi, Kamu Hizmeti, Devlet Memurluğundan Çıkarma, Disiplin Cezası.

It can be said that civil servants represent the state, thereby participating in public administration and functioning for the public weal. Hence, it is neccesary that civil servants be more carefull about their behaviours compared to people working for private sector. Otherwise, they can come across some disciplinary measures. The most severe one of these measures is removal of public office. According to this measure, The civil servant who does one of the acts indicated on 125/E article of public servants law will be inflicted punishment of removal of public office providing that they won’t be recruited again. In this way, It is purposed to protect principles of public service like equality, contiunity, impartiality.

Public Duty, Public Service, To Depose From Civil Service, Disciplinary Penalty.

I. GENEL OLARAK

Devlet memurlarına hangi hallerde hangi disiplin cezalarının verilebileceği Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinde sayılmıştır. Bunlardan en ağır olanı ise devlet memurluğundan çıkarmadır.

Devlet memurluğundan çıkarma; DMK 125/E maddesinde sayılan hallerden birinin veya birkaçının gerçekleşmesi üzerine kişinin bir daha devlet memurluğundan atanmamak üzere memurluktan çıkarılmasıdır. Bu maddede sayılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hallere nitelik ve ağırlıkları itibariyle benzer eylemlerde bulunanlara aynı neviden disiplin cezalarının verileceği kanunda düzenlenmiştir.

Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesi aşamasında ise anayasada, kanunda ve yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hareket edilmeli, hak ihlali sonucunu doğuracak uygulamalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.